Tweederde van de mensen die voor hun eten afhankelijk zijn van de voedselbanken, heeft niet altijd genoeg of gezond te eten. Dat zegt Judith Neter van de Vrije Universiteit. Het is schrikbarend dat er in een welvarend land als Nederland zoveel voedselbankklanten zijn die niet de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond te eten. Judith Neter is voedingsdeskundige. Ze concludeert dat de inhoud van voedselpakketten bij voedselbanken niet altijd voldoende gezond en gevarieerd is. Daar kan ze best gelijk in hebben. En er wordt in Nederland (net als in de rest van de westerse wereld) inderdaad veel goed voedsel weggegooid. Dat is jammer. Want veel klanten van voedselbanken zouden er blij mee zijn. Tot zover ben ik het met Neter eens.
Neter heeft verstand van voeding. Maar van sociale zekerheid heeft ze geen kaas gegeten. Haar aanname dat mensen in Nederland voor hun eten volledig afhankelijk zouden zijn van voedselbanken klopt gewoon niet. Natuurlijk kunnen heel veel mensen dat steuntje in de rug erg goed gebruiken. Maar in Nederland gaat niemand dood van de honger. Ook niet wanneer de voedselbanken morgen de deuren zouden sluiten.
Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen voedingspatroon. Wat je eet bepaal je tenslotte zelf. Neter lijkt te vinden dat die verantwoordelijkheid niet geldt voor klanten van de voedselbank. Want die hebben niet de mogelijkheid om gezond te eten. Maar voedselbanken zijn niet verantwoordelijk voor een uitgebalanceerd dieet. En het is een misverstand dat verse groenten veel duurder zijn dan gehaktballen en friet. Misschien wil Neter een door de overheid vastgesteld dieet voor mensen in de bijstand of de schuldhulpverlening? En pleit ze eigenlijk voor een soort bijstand in natura? Neen, de verantwoordelijkheid voor wat mensen in hun mond stoppen moeten voedselbanken en gemeenten niet willen overnemen. Dat gaat me echt veel te ver.