Maar volgens de staatssecretaris van Volksgezondheid is er weinig aan de hand. Voor mensen met een PGB verandert er weinig, het zijn hooguit de vormen die veranderen - dat is wat ze uit wil dragen.
U hoeft zich niet ongerust te maken, alles komt goed, u houdt de zorg precies zoals u die nu hebt, hield zij vorige week donderdag in Den Haag een plein vol demonstrerende gehandicapten en chronisch zieken voor.
En dat terwijl er wel degelijk gehakt wordt:
Van Gilse doelt op de keuze van de staatssecretaris om vanaf 1 januari 2014 alleen nog die mensen een persoonsgebonden budget (pgb) te gunnen, die anders in een zorginstelling zoals een verpleeghuis terecht zouden komen. Een pgb is een budget waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen. Alle andere huidige pgb-houders (negentig procent) verliezen hun budget. Zij zullen een beroep moeten doen op de gemeenten of op de thuiszorg. Veldhuijzen van Zanten zegt dat dat niet uitmaakt: zij gaat regelen dat de gemeenten en de thuiszorg precies dezelfde zorg op maat gaan leveren die de pgb-houders nu ook hebben.
Een aanvulling: Veldhuijzen van Zanten wil ook een heleboel (voormalige) PGB-zorg 'teruggeven aan de samenleving'. Mantelzorg, bijvoorbeeld, is iets wat buren en familie ook kunnen doen. In theorie wel ja, de praktijk hebben we zo'n veertig jaar geleden achter ons gelaten. Onze sociale kring wordt steeds kleiner en wij steeds autonomer, dus de hechte sociale verbanden die de staatssecretatis veronderstelt - sterker nog: waar haar bezuinigingen op rekenen - bestaan niet. Bovendien is het maar zeer de vraag in hoeverre de gemeenten, waarvan het budget sterk wordt teruggebracht het wegvallen van het PGB kunnen opvangen.
Bezuinigen is prima, maar neem geen niet-bestaande entiteiten (sociale cohesie, goedgevulde gemeentekas) aan om je plannen rond te krijgen.