Het is volkomen terecht dat ze de staat aanklagen én dat ze uiteindelijk in het gelijk worden gesteld.
Zo, dit is, ik kan niet anders zeggen, niet meer dan terecht. Nu.nl bericht dat een groep Dutchbat-veteranen besloten heeft om naar de rechter te stappen. Ze maakten de val van Srebrenica mee, en zeggen nu dat ze toentertijd op "een onmogelijke missie" gestuurd zijn -- een missie die hen vervolgens voor de rest van hun leven getekend heeft.
Wat de veteranen eruit willen halen? Eerherstel. Excuus. En, jawel, een symbolisch geldbedrag. Ze stappen dus niet naar de rechter omdat ze tonnen en tonnen willen krijgen, maar omdat ze willen dat ze eerherstel krijgen en dat de staat verantwoordelijkheid neemt voor het Srebrenica-fiasco.
Drie jaar geleden was er ook een groep veteranen die naar de rechter wilde stappen, maar minister Bijleveld wist een rechtszaak te voorkomen door te beloven dat er een onderzoek kwam naar "de problemen" die deze veteranen nog altijd ondervinden van deze verschrikkelijke missie. "Maar sindsdien heeft een deel van de veteranen het gevoel dat er niets concreets gebeurt," zegt hun advocaat Michael Ruperti.
Momenteel zijn er twintig veteranen die zich aangesloten hebben bij deze actie, maar Ruperti denkt dat er uiteindelijk een stuk of 100 mee zullen doen.
Laten we het hopen. Want wat deze soldaten (eens soldaat, altijd soldaat) is aangedaan, is ronduit verschrikkelijk. En degene die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn niet zij, maar politici; de elitaire sulletjes die deze dappere jongens (en meiden?) naar een oorlogszone gestuurd hebben zónder de middelen om zichzelf én de lokale burgerbevolking adequaat te verdedigen.