Nog nooit was een Franse president zo vroeg in zijn nieuwe functie al zo enorm impopulair. De cijfers van de wonderboy van Brussel dalen snel - en fors.
https://twitter.com/pierrebri/status/901688014811930624
Nog maar 40% van alle Fransen denkt dat president
Emmanuel Macron het goed doet. Dat
bericht het Franse nieuwsmedium
le JDD.
De magere cijfers van Macron betekenen een ware implosie, want vorige maand was nog maar liefst 54% van ons buurland - we delen een grens op Sint Maarten - positief over hun kersverse staatshoofd. Maar ook toen zat de klad er al in: in juni had namelijk nog bijna tweederde van alle Fransen (64%) een goed woordje over voor hun 39-jarige president, die een graag geziene gast in Brussel is.
De cijfers betekenen een lastige start voor de man die met zijn verkiezing de traditionele tweepartijenstructuur in
Frankrijk volledig doorkruist heeft. Zijn directe voorganger, François Hollande, was ook enorm impopulair, maar op z'n minst kon de socialist nog op dit punt in zijn carrière nog bogen op een goedkeuringspercentage van 54%. Daar weer voor zat de rechtse houwdegen Nicolas Sarkozy, en over hem dacht maar liefst 69% positief in augustus van 2007 - nu precies tien jaar geleden. De uitgesproken pro-Europese Macron doet het in z'n eerste maanden dus flink slechter dan de beide heren die hem direct voorganger.
Het frappante: de beide voormalige presidenten werden zelfs met die cijfers uiteindelijk niet herverkozen - Hollande stond er aan het einde van zijn termijn zelfs zo slecht voor, dat hij het niet eens meer geprobeerd heeft. Maar behalve voor zijn herverkiezingen vormen de mistroostige populariteitscijfers van Macron ook een acuut gevaar: wil Macron geen 'lame duck'-president zijn die niets meer gedaan kan krijgen omdat zijn parlementariërs zich tegen hem keren, dan zal hij toch aan gunst moeten winnen onder de Franse bevolking. Want evenals Macron willen ook zijn parlementsleden herkozen worden - en als ze menen dat dat alleen kan door zich tegen Macron en zijn beleid te keren, dan is dat wat ze zullen doen.
Het is nu dus erop of eronder voor Macron: in het aankomende jaar zal hij z'n presidentschap uit het slop moeten trekken: anders gaat hij de geschiedenisboeken in als een mislukt eurofiel experiment.