Stopzetten van subsidie is geen inperking vrijheid van meningsuiting.
Geert Wilders wordt vaak bekritiseerd omdat hij niet consistent zou zijn in zijn bescherming van de vrijheid. Met name zijn verdediging van het vrije woord wordt nogal eens onder vuur genomen, vanuit de gedachte dat Wilders de vrijheid van meningsuiting alleen voor zichzelf en zijn PVV zou opeisen.
Het meest in het oog springende voorbeeld daarvan is zijn oproep tot een verbod van de Koran, al wordt daarbij vaak vergeten dat Wilders dat heeft geroepen in de context van zijn vergelijking van de Koran met Mein Kampf. De logica daarachter is dat als wij in Nederland Mein Kampf verbieden hetzelfde zou moeten gelden voor de Koran.
Afgelopen zaterdag kwam er eenzelfde soort kritisch geluid uit wat mij betreft vrij onverwachte hoek. Het was namelijk niet een van de gewoonlijke linkse flierefluiters die Wilders onder vuur nam, maar Elsevier-redacteur Wierd Duk.
Duk schrijft: 'PVV'ers eisen voor zichzelf het recht op hun tegenstanders verbaal hard aan te pakken. Maar zodra die tegenstanders iets terug zeggen, reageren Wilders en dienst bondgenoten als door een wesp gestoken.' Daarbij geeft Duk onder andere het voorbeeld van de onder druk van de PVV geschrapte lezing van Thomas von der Dunk waarin Von der Dunk door hem waargenomen gelijkenissen tussen de PVV en nationaal-socialistische bewegingen uit de twintigste eeuw wilde bespreken.
Duk concludeert daarna dat het 'de PVV [zou] sieren als de partij het debat met de ideologische tegenstanders aanging, in plaats van hen de mond te willen snoeren.' Als groot voorstander van een zo ruim mogelijke vrijheid van meningsuiting kan ik Duks kritiek tot hiertoe alleen maar onderschrijven. Overigens is de reden waarom dat debat niet van de grond komt, in mijn ogen het gebrek aan intellectuelen binnen de partij. Martin Bosma heeft in zijn boek dan wel een stevig ideologisch fundament onder de PVV weten te leggen, maar ik zie dat het doorsnee PVV-Kamerlid nog niet zo 1, 2, 3 helder over het voetlicht brengen. Maar dat terzijde.
Wat mij echter aan Duks kritiek stoort, is hetgeen hij schrijft over het verlangen van de PVV om de subsidie aan het Nexus Instituut van Wilders-criticus Rob Riemen stop te zetten. Duk: 'Evenals Wilders en diens medestanders [heeft Riemen] het recht [zijn] voor het voetlicht te brengen.' Hiermee impliceert Duk dat het stopzetten van subsidie een inperking van iemands vrijheid van meningsuiting zou betekenen. Dat is natuurlijk absurd, en een kronkelredenering die je wellicht verwacht tegen te komen op een site als joop.nl, maar niet in een gerespecteerd rechts opinieblad als Elsevier. Jammer.