Wat onzettend jammer. Not.
De
Tweede Kamer heeft eindelijk een goed besluit genomen. Op voorstel van de
VVD wordt er
een einde gemaakt aan lijstverbindingen bij de verkiezingen. Dat betekent dat partijen voortaan helemaal op eigen houtje zetels moeten binnenharken, en dat lijkt me volkomen terecht.
VVD-Kamerlid Joost Taverne zei eerder in de Tweede Kamer het gek te vinden dat door de lijstverbindingen een stem bij een andere partij kan uitkomen dan de partij waarop is gestemd.
Minister
Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zag het probleem van de lijstverbindingen niet zo, dus hij wilde ze in eerste instantie niet afschaffen. Nu moet hij wel met een wetsvoorstel komen, omdat een meerderheid in de Tweede Kamer ervan af wil.
Plasterk wilde natuurlijk in de eerste plaats zijn eigen partij helpen door niet voor de afschaffing van de lijstverbindingen te zijn. Immers, de PvdA had bij de verkiezingen in 2012
een lijstverbinding met SP en GroenLinks om eventuele restzetels onder elkaar te verdelen.
Het is goed dat er een einde komt aan die ondemocratische traditie. Het kan niet zo zijn dat wie op de ene partij stemt in feite een andere partij steunt als er restzetels moeten worden verdeeld. Dat hoort niet. Als je links bent en een soort lijstverbinding wil zien tussen linkse partijen, moet je maar bij de partijen gaan pleiten voor een fusie.
Overigens zijn lijstverbindingen niet per se een linkse hobby. Zeer zeker niet. ChristenUnie en SGP doen het ook, omdat ze de christelijke stem zo goed mogelijk willen benutten. Ook hier geldt: wie ChristenUnie stemt (een behoorlijk linkse partij), stemt geen SGP (een rechtse partij) en vice versa. Afschaffen dus.
Kijk, dat ze bij de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, een lijstverbinding willen zien
tussen VVD en D66 zegt vooral iets over de jonge liberalen zelf. Gelukkig bestaat die mogelijkheid straks niet meer. Een rechtse VVD'er wil niks te maken hebben met een linkse
D66'er. Althans, dat mag ik hopen. Als dat wel zo is, geldt ook hier het advies:
ga dan maar fuseren.