Het grote overwegend rechtse magazine Elsevier houdt binnenkort waarschijnlijk op met bestaan. Nou ja: het houdt op onder die naam. De eigenaar wil namelijk dat het magazine een nieuwe naam krijgt. RELX wil de naam Elsevier exclusief reserveren voor zijn wetenschappelijke uitgeefactiviteiten. De naamsverandering betreft ook de website van het weekblad, de specials, maandblad Elsevier Juist en de events.
Daarnaast heeft de uitgever de redactie laten weten dat het 't magazine voortaan samen met een andere uitgeverij wil exploiteren. Het is onduidelijk welke uitgeverij daarvoor in aanmerking komt.
De redactie van Elsevier is overduidelijk niet blij met deze op handen zijnde wijzigingen. In een verklaring laten zij het volgende weten:
De eigenaar heeft misschien wel het juridische recht om te eisen dat de naam Elsevier niet langer mag worden gevoerd, maar niet het morele. Toen Elsevier 125 jaar geleden als blad werd opgericht, was van wetenschappelijke uitgaven nog geen sprake.
De eigenaar zal daar hoogstwaarschijnlijk op reageren door te stellen dat er niet zoiets bestaat als "het morele recht." Er bestaan juridische rechten en... juridische rechten. Natuurlijk zijn er ook natuurrechten, maar die zijn in het Westen al lang onderdeel gemaakt van het juridische stelsel. Sterker nog, ons systeem is daar grotendeels op gebaseerd, kijk onze grondwet er maar op na.
Aan de andere kant is het voor de redactie natuurlijk een hard gelag. Het magazine bestaat al sinds 1881. Sindsdien is het een buitengewoon bekende naam in de politiek en de
media. Het wetenschappelijke gedeelte, waar de eigenaar de naam nu exclusief voor wil gebruiken, kwam er pas veel later bij, na de Tweede Wereldoorlog zelfs. Voor de redactie voelt dit dus alsof de eigenaar het 'echte' Elsevier benadeelt ten koste van een deel van het bedrijf dat veel jonger is.