Egyptisch protest inspireert Chinezen

Geen categorie31 jan 2011, 12:45
Niet alleen de westerse, maar ook de Chinese ogen zijn gericht op de situatie in Noord-Afrika en Egypte in het bijzonder. De communisten in China hebben alle internetactiviteiten waarin het woord 'Egypte' voorkomt, afgeschermd. Hoewel sommige lezers van dit blog niet geloven dat Chinezen de straat op zouden kunnen gaan voor een ideaal als democratie, is 'democratisering' wel degelijk een mooie kapstok om andere onvrede aan op te hangen. De Partij neemt die mogelijkheid dan ook zeer serieus. Het autoritaire China is net zo bang voor opstanden als de islamitische wereld.
Het is een zware opgave: informatie censureren in een land met bijna een half miljard internetters. Maar goed, waar een wil is, is een weg. Of zoiets. Dus China probeert angstvallig het internet (in het bijzonder microblogs als Twitter) te controleren om zo berichtgeving over de onlusten in Egypte zo veel als mogelijk af te schermen. Alleen staatsmedia berichten nu nog mondjesmaat over de gebeurtenissen.
De revolutie in Tunesië en de bijna-revolutie in Egypte komt de Chinese partijleiders erg ongelegen. Juist nu ze bezig zijn een vlekkeloze machtsoverdracht te orkestreren, die de kracht en stabiliteit van het pseudo-communistische regime moeten demonstreren, gaan betogers in andere autoritair geleide landen de straat op om democratische hervormingen te eisen. De vlam kan ook in de pan slaan in China. Recente voorbeelden waren natuurlijk de Oeigoeren in 2009, maar ook de spanningen vanwege de stijgende voedselprijzen en lage lonen lopen op. Demonstraties voor democratisering kunnen dus ook dienen als uitstekende kapstok om andere onrust aan op te hangen.
De partijleiding weet dit maar al te goed en probeert de gemoederen tot bedaren te brengen: 'het kost tijd en moeite om democratische hervormingen in verschillende landen door te voeren zonder de onrust van een revolutie', aldus de communisten in een veelgelezen tabloid. Toch zou de leiding er verstandig aan doen om uitzicht op democratisering te geven. Dat ontneemt de ontevreden Chinezen hun vehikel met de grootste revolutionaire potentie. Het valt te bezien hoe de halsstarrige opstelling zal vallen bij de Chinezen. Het kan de ontevredenheid, net als in Noord-Afrika, versterken en daarmee de kans op onlusten enkel vergroten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten