Egypte wordt onrustiger. Steeds meer demonstraties en betogingen, zowel voor als tegen Morsi, (ont)sieren de straten en pleinen. Zondag gaat het echter pas écht beginnen.
In mijn artikel van gistermorgen, over het Midden Oosten, schreef ik al over Egypte. Sinds het aftreden van Mubarak is het land er niet op vooruit gegaan. Qua democratisering staat de boel nog zo goed als stil, economisch gaat het ronduit bagger, de werkeloosheid stijgt en steeds meer mensen in Egypte krijgen te maken met keiharde armoede. De weerzin tegen het huidige regime groeit.
Al weken staat 30 juni in de agenda van veel Egyptenaren. Op die datum, overmorgen dus, is president Morsi precies een jaar aan de macht. Voor veel Egyptenaren is dat geen feestje, maar een reden om weer de straten op te gaan. Deze demonstraties zijn niet enkel bedoeld om het ongenoegen kenbaar te maken, nee, veel Egyptenaren willen ook (na Mubarak) president Morsi laten buigen voor de straat.
Moslim Broederschap
Daardoor kan Egypte de komende weken/maanden verzeild raken in een tweede opstand. Ditmaal is niet Mubarak het mikpunt van alle kritiek, maar moet zijn opvolger het ontgelden. Aanhangers van de Moslim Broederschap in Egypte maken zich ondertussen ook op om de straat op te gaan. President Morsi is ook lid van deze Moslim Broederschap en kan op de steun van veel leden rekenen. De afgelopen dagen kwam het hier en daar al tot confrontaties tussen voorstanders en tegenstanders, daarbij is minstens één dode gevallen. Anderen spreken zelfs over vijf doden.
Veel Egyptenaren houden hun hart vast richting 30 juni. Niet geheel ten onrechte. Vergeleken de vorige opstand tegen Mubarak is er nu één belangrijk verschil. De demonstraties tegen Mubarak begonnen min of meer spontaan, niemand was voorbereid. Nu wel. Al wekenlang bereidden demonstranten zich voor. Er worden wapens gemaakt en men koopt helmen en gasmaskers.
De bom
Niet alleen de demonstranten hebben weken de tijd gehad om zich voor te bereiden. Hetzelfde geldt voor de politie. Ook zij weten al lang dat op 30 juni de bom gaat barsten. Zij zullen dan ook veel actiever en gerichter optreden dan in 2011, toen men verrast werd.
Een derde partij die zich heeft voorbereid, is het Egyptische leger. Op strategische plekken in het land heeft het leger post gevat om er voor te zorgen dat de demonstraties niet uit de hand lopen. Mocht dat toch gebeuren, dan zal men ingrijpen. Volgens de legertop gaat het leger er alles aan doen de democratie te beschermen. Deze dreigementen kunnen een ontmoedigende werking hebben op de demonstranten. De opstand tegen Mubarak heeft echter laten zien dat Egyptenaren niet bang zijn, alles behalve zelfs, de aanwezigheid van het leger zou ook escalerend kunnen uitpakken.
Burgeroorlog
Niet alleen ook ben daar bang voor, ook religieuze leiders in Egypte zijn daar bang voor. De escalaties zou volgens hen zelfs kunnen leiden tot een burgeroorlog.
Religieuze leiders in Egypte hebben gewaarschuwd voor het uitbreken van een burgeroorlog in het land. Zij hebben een oproep gedaan tot verzoening, nadat gisteren een aanhanger van Morsi bij een betoging om het leven was gekomen.
Komt nog bij dat dit artikel zelfs denkt dat er weleens gevechten kunnen uitbreken tussen militairen onderling. Hetzelfde geldt voor de politie. Dat zijn geen fraaie vooruitzichten. Zo ver is het gelukkig nog niet. In het gunstigste scenario (voor Morsi) blijft iedereen braaf thuis, uit angst voor het leger, de politie, enz. In het gunstigste scenario wel. Aanstaande zondag weten we dit scenario kunnen wegstrepen. Spannende tijden dus. In afwachting van deze 30e juni houdt heel Egypte de adem dan ook in.
Net als ik.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman