Eén progressieve partij? Okay, maar dan ook een conservatieve

Geen categorie28 mei 2012, 9:00
Tofik Dibi van GroenLinks lanceerde gisteren een nieuw proefballonnetje: er moet één nieuwe progressieve fusiepartij komen. Wat moeten wij daar nou van vinden?
Voor een partij die in de peilingen slechts op vijf of zes zetels staat, heeft GroenLinks een vrij grote mond: Dibi zei gisteren tegen Nu.nl dat GroenLinks het 'voortouw' moet nemen om samen met in ieder geval PvdA en D66 en misschien zelfs Partij voor de Dieren een nieuwe progressieve partij op te richten.
Ik denk niet dat GroenLinks iets te willen heeft op het moment, laat staan dat de partij het voortouw zou moeten nemen in het oprichten van een nieuwe politieke partij. Maar vooruit, Dibi heeft een punt. Moeten de progressieve linkse partijen niet eens gaan samenwerken? Dibi vindt dat het partijbelang ondergeschikt moet zijn. "Als de nieuwe partij er is, kunnen we onszelf opheffen." Nice. Maar, er is altijd een maar:

Dat zegt Tofik Dibi, kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks, tegen NU.nl. "Als de progressieve partijen zo versplinterd blijven, zullen ze nooit een meerderheid halen om Nederland socialer te maken," aldus Dibi.

Daar zit mijn bezwaar. Ik wil helemaal niet dat Nederland 'socialer' wordt gemaakt, want 'socialer' betekent méér overheid, meer uitkeringen, minder vrijheid, hogere belastingen, een hogere staatsschuld, etc. De rechtse stemmer ziet dus het liefst zoveel mogelijk marginale partijtjes als Partij voor de Dieren op links, want hoe meer verdeeldheid, hoe minder macht links kan uitoefenen. Dat is hoe dan ook winst.
Aan de andere kant: Nederland wordt onbestuurbaar als straks een vier- of vijfpartijencoalitie het land moet gaan leiden. Teveel belangen, teveel poppetjes, teveel meninkjes van kleine en onbelangrijke partijtjes die ook mee willen doen. Als er een linkse fusie zou moeten komen, dan moet rechts wel volgen om óók een machtsblok te vormen.
Daarom spreek het idee van Dibi mij wel aan.
Als de VVD-plannen worden doorgezet om het aantal Tweede Kamerleden te verminderen tot 100, dan is een intensieve samenwerking of een fusie onvermijdelijk. CDA en VVD kunnen prima door een deur. De SGP kan er ook wel bij, want deze drie partijen denken in principe allemaal hetzelfde over de beperkte rol van de overheid, veiligheid op straat, defensie, het buitenlandbeleid en de vrijemarkteconomie.
Het enige probleempje, nou ja, probleem, is dat SP en PVV op dit moment samen 55 zetels halen in de peilingen. Bij welk blok moeten die partijen worden ingedeeld? GroenLinks en D66 willen de SP niet hebben, de PVV zou nooit willen fuseren. Dat is namelijk niet in het partijbelang en zoals we inmiddels weten: voor de PVV gaat het partijbelang boven het landsbelang. En de PVV is allang niet meer rechts, dus die kun je niet indelen bij de conservatieve fractie van CDA, VVD en SGP.
Er zou een derde fusiepartij moeten komen, naast de progressieven en de conservatieven: de SPVV, een fractie vol naysayers die nooit wil samenwerken met andere politieke partijen omdat ze haar zin niet krijgt. Met aan het roer Emile Roemer én Geert Wilders, twee kapiteins op één schip. Ja, dat zou een oplossing kunnen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten