Zo doe je dat.
De Europese Commissie heeft veel nadelen, maar doet af en toe echt iets goeds. Case in point:
Twee op de drie Europese online videodiensten, waaronder Netflix, weigert zijn content aan te bieden aan bezoekers uit andere EU-landen. Daarmee overtreden zij mogelijk de mededingingswet, zo oordeelt de Europese Commissie.
De Europese Commissie doet sinds mei van vorig jaar onderzoek naar de zogeheten 'geoblokkades', wat inhoudt dat online bedrijven hun diensten beperken of blokkeren voor mensen uit andere Europese landen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Netflix, waar het aanbod in het Verenigd Koninkrijk uitgebreider is dan in Nederland.
De idee achter het onderzoek van de Europese Commissie is natuurlijk dat dit concurrentievervalsing is. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) legt uit:
"Wanneer geoblokkades voortkomen uit overeenkomsten tussen bedrijven moeten we goed kijken of er geen concurrentiebeperkend gedrag te vinden is."
Netflix is niet het enige bedrijf dat dit doet. In totaal zijn er maar liefst 1400 bedrijven onderzocht. De meeste aandacht gaat nu uit naar Netflix omdat dat bedrijf één van de grootste en bekendste bedrijven is die zich schuldig maakt aan dit soort wangedrag.
Als het aan de Europese Commissie ligt moet er één groot Europees aanbod komen, dat niet afhankelijk is van het specifieke Europese land. Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Eengemaakte Markt) zei daar eerder al het volgende over:
"Mensen die legaal content aanschaffen, zoals films, series en boeken, moeten dat mee kunnen nemen, waar ze ook heen gaan in Europa."
Nou zijn Ansip en Vestager leden van een verschrikkelijke bureaucratie die meer kapot maakt dan je lief is, maar ze hebben hierin natuurlijk gewoon gelijk. Het is te belachelijk voor woorden dat je voor bepaalde diensten, series, en films (én muziek!) betaalt, ze aanschaft, maar er vervolgens niet meer naar kan kijken/luisteren omdat je ergens anders bent.
Je hebt ervoor betaald. Het is jouw recht om gebruik te maken van hetgeen waar je voor betaalt. Zeker als dat in de Europese Unie is en de Europese Commissie het dus kan afdwingen.
Het gebeurt niet vaak, maar ik kan de EU dit keer dus zowaar eens een complimentje maken: goed gedaan dames en heren eurofiele bureaucraten!