Er tekenen zich bijzondere coalities af.
De dinsdag na Pinksteren spreekt de Tweede Kamer over nieuwe Griekse leningen met de minister. De SGP is pertinent tegen nieuwe leningen. De Christenunie en de SP is voor een haircut van de oude leningen en de PvdA neigt daar ook naar. De PVV en SP zijn voor herinvoering van de Drachme. Samen hebben ze 76 zetels en zijn ze tegen nieuwe leningen. De VVD en een deel van het CDA volhardt vooralsnog in het verstrekken van nieuwe leningen aan Griekenland, maar ook bij het CDA is er grote twijfel of doorrommelen wel zo verstandig is voor de Nederlandse belastingbetaler (en het Nederlandse electoraat, waar het CDA naar smacht). Het CDA zal zich ook moeten afvragen of Griekenland wel kan groeien als het straks gebukt gaat onder nog meer schulden.
35% Van de Griekse overheidsbegroting gaat nu al op aan rentelasten en de economie is vorig jaar 5,5% gekrompen en krimpt dit jaar waarschijnlijk 3,5%. De Griekse economie zit een een zware recessie. Geen goed moment om belastingen te verhogen en hogere rentelasten aan te gaan, vindt ook de Griekse oppositie.
Afgelopen vrijdag deed Georges Papandreou een oproep op de Griekse televisie om de grenzen tussen te politieke partijen te beslechten en een brede consensus over het hervormingsplan te krijgen. De IMF eist dit alvorens ze nieuwe leningen uit kan keren. Die oproep is geheel mislukt, zo meldt Athens News nog diezelfde avond: De Griekse communisten noemen het hervormingsplan een regelrechte oorlogsverklaring tegen het volk. De Griekse conservatieve partij ND noemt het plan unreliable, unfair and ineffective. Such a policy, which deepens the crisis, New Democracy cannot countersign., zei ND-leider Samaras. De Griekse Sociaal-Democraten DL zeggen dat het plan zal leiden tot hogere werkeloosheid en verdieping van de recessie. Over het huidige plan zoals Papandreou met de Troika heeft uitonderhandeld komt dus geen brede Griekse politieke consensus en kan van tafel. De IMF zal geen 5e Tranche over verdere leningen uit kunen keren. En minister JK De Jager zal vervolgens woord houden en het IMF volgen, waardoor Nederland ook geen nieuwe leningen uit kan keren.
Maar wat gebeurt er dan? Er kan natuurlijk een nieuw hervormingsplan met de Troika uitonderhandeld worden, zonder inkrimping van de overheid en zonder belastingverhogingen. Maar ja, daar kan de Troika op haar beurt niet mee leven, want de Griekse overheid is te groot en de belastingontduiking te massaal om een gezonde overheidsbegroting te kunnen maken binnen de Eurozone. Het schept een negatief precedent voor de begrotingsdiscipline van andere lidstaten binnen de Eurozone.
Het probleem is binnen de Eurozone, zonder devalutatie dan ook niet oplosbaar, zo hebben hoogleraar Harald Benink, Harvard professor Martin Feldstein, dr. Stuart Thomson, professor Hans-Werner Sinn, professor Amitrajeet A. Batabyal, professor George Athanassakos en professor George Athanassakos al uitvoerig betoogd. En Willem Vermeend, natuurlijk.
Wat dan? De bijzondere coalitie van SGP-CU-PvdA-SP-PVV heeft gezamelijk goud in handen. De CU en PvdA zijn voor een haircut en de SP en PVV zijn voor de Drachme. Wanneer ze tot overeenstemming kunnen komen over een motie die pleit voor een haircut en vervolgens een herinvoering van de Drachme in Griekenland, als beloning voor verdere Griekse hervormingen, kan de Griekse economie een boost krijgen na devaluatie. Dit vereist bereidheid bij alle vijf de politieke partijen om nu in alle eerlijkheid en openheid door de zure appel heen te bijten, de ECB te herkapitaliseren en Nederlandse syteembanken en pensioenfondsen tijdelijk boven water te houden met Nederlands belastinggeld, indien nodig. Het eerste deel van de afschrijving zal overigens automatisch op conto van de syteembanken en pensioenfondsen komen, want ze kunnen onderhand wel tegen een stootje. Maar hulp van de belastingbetaler is niet uitgesloten.
Als de bijzondere coalitie nog voor dinsdag tot zo een plan B kan komen, dan kan minister JK De Jager met een goed verhaal op pad, waar de Grieken zich uiteindelijk ook achter moeten kunnen scharen.
De Griekse professor George Athanassakos
zegt het namelijk zelf: The best scenario would be for Greece to declare bankruptcy, go back to the drachma, and devalue its currency. This money illusion will make Greeks feel better in that their salaries will not get cut in drachma terms even though in essence they will be poorer as all imported goods will cost more. But impressions are everything and the perception of lighter austerity measures may prevent social unrest. At the same time, exports will become cheaper and the Greek economy more competitive, which will boost Greeces efforts to repair its economy.
Komt de bijzondere coalitie er echter niet uit met een voorstel voor een haircut en een drachme en blijven we dooronderhandelen en doorlenen binnen de huidige Eurozone, dan zal een Federale belasting in de EU spoedig een onvermijdelijk feit worden. En dat gaat Nederland meer kosten dan ons lief zal zijn. Dan liever de kapper en de drachme.