Inmiddels is hij minister af, maar als laatste daad probeerde Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ons nog eventjes te overtuigen van de goedheid van de hoge heren in Brussel.
Het is dan eindelijk zover. Na maandenlang huiveren en vrezen - een tijd waarin je als man een aardig stevige baard kunt laten groeien, overigens - is het nachtmerriekabinet Rutte III donderdagochtend dan eindelijk beëdigd. Dat betekent dat een nieuwe ministerploeg aan de slag kan, maar ook dat de oude garde definitief op straat staat. Nou ja, voor een halve seconde dan: dankzij het uitstekend werkende baantjescarrousel van het partijkartel kunnen ze morgen allemaal alweer op een andere dikbetaalde post aan de slag, natuurlijk.
Zo ook Jeroen Dijsselbloem, tot vanmorgen nog onze Minister van Financiën. Sommige ministers maakten van de gelegenheid gebruik om nog even een afscheidspresentje achter te laten - Asscher bijvoorbeeld zette een best wel hillarische video in elkaar - en bij Dijsselbloem was dat niet anders. En het is zowaar een monetair cadeautje, als we zijn laatste brief mogen geloven:
Nederland hoeft eenmalig 460 miljoen euro minder af te dragen aan de Europese Unie. De meevaller blijkt uit de laatste brief van minister van Financiën Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.
Dijsselbloem schrijft op zijn laatste dag als demissionair minister dat de EU de begroting voor 2017 begin oktober heeft aangepast. Daardoor hoeven de lidstaten dit jaar minder af te dragen. Voor Nederland gaat het om een korting van 361 miljoen euro.
Omdat de EU ook 2,2 miljard euro meer aan boete-geld heeft geïnd dan verwacht, komt bovenop de meevaller waarschijnlijk nog een bedrag van 99 miljoen euro. Daardoor hoeft er in totaal 460 miljoen euro minder naar Brussel.
Nou, 460 miljoen euro die in Nederland blijft: dat klinkt goed toch? Helaas is het woordje "eenmalig" hier essentieel, aangezien het slechts de zoveelste keer is dat er zo'n herberekening is. Meestal liep dat juist uit op een financiële domper voor ons land, waardoor de balans aan geld dat het terug hebben gekregen en dat we extra hebben moeten afstaan nog steeds bijzonder deprimerend is. En het gaat waarschijnlijk niet beter worden: zodra de Britten de EU dan echt verlaten hebben, valt er een grote nettobetaler weg. Dat zou moeten betekenen dat de heren in Brussel minder gaan uitgeven, maar in de praktijk betekent het naar alle waarschijnlijkheid dat wij simpelweg meer mogen gaan zitten afdragen.
Je wordt dus vriendelijk bedankt Dijsselbloem, maar toch bedankt voor niets. Het is echter wel te snappen dat hij dit nieuws op zijn laatste dag nog even de wereld in slingert: meneer begint binnenkort op een zéér goedbetaalde post bij de Europese Unie, waardoor het natuurlijk nooit kwaad kan om de populariteit van dat bureaucratische gedrocht hier nog net even op te krikken. Jammer dat Nederland dát na al die jaren niet meer slikt!