Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft zojuist ingestemd met het besluit om het raadgevend referendum af te schaffen. Eerder deed de Tweede Kamer al hetzelfde. Via het AD. VVD, CDA,
D66 en ChristenUnie wisten de afschaffing er maar net door te krijgen in de Tweede Kamer. Dit was al spannend genoeg maar in de Eerste Kamer spande het er net zo om! Uiteindelijk waren 40 van de 75 stemmen vóór het afschaffen van het referendum. Ook een voorstel vanuit de SP om een referendum te houden over de afschaffing van het referendum werd nét niet behaald (35 uit 75 vóór).
D66 kreeg alle hoeken van de Eerste Kamer te zien door haar tegenstanders die het verwijt ten laste legden dat het tegen de principes van D66 was. We kennen D66 inmiddels goed genoeg om te weten hoe zij daarop moeten hebben gereageerd.
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, blijft bij haar standpunt dat het referendum 'niet heeft gebracht wat ervan werd verwacht' en zou het alleen maar voor verwarring zorgen. Verwarring in de zin van dat het kabinet andere plannen heeft en de bevolking te achterlijk is om het daar mee eens te zijn.
Het raadgevend referendum was oorspronkelijk bedoeld als opstapje naar een correctief referendum. Daar was echter geen steun voor en op een of andere magische wijze zouden raadgevende referenda deze mening moeten doen ombuigen. Dat is niet gebeurd volgens D66 en dus knallen ze het referendum zelf maar gewoon af. Beetje rare logica maar goed, iemand heeft op ze gestemd.
Actiegroep Meer Democratie probeerde via de rechter het referendum af te dwingen juist over de intrekking van het referendum maar hebben dit verloren. Dit omdat het wetgevingsproces nog loopt. De actiegroep is op zoek naar juridische vervolgstappen.