Milieuorganisaties vrezen het ergste; de burgers krijgen de rekening gepresenteerd van het Klimaatakkoord en de grote bedrijven eisen subsidie. Via het AD.
500 miljoen euro per jaar zou het alleen in Amsterdam al gaan kosten om de Klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Greenpeace, Milieudefensie, de Natuur en Milieufederaties en Natuur & Milieu (jongens, voeg je eens gewoon samen, mijn god zeg) lijken allemaal dezelfde conclusie te trekken, namelijk dat de burger keihard wordt gepakt in z'n portemonnee terwijl de grootste aanstichters van al deze milieumaatregelen subsidies eisen!
Niet dat ik nou zo'n grote milieu fan ben of sta te springen om 'het meest ambitieuze Klimaatakkoord ter wereld' maar pak dan ook het probleem bij de aanstichters aan. 'De vervuiler betaalt' wordt altijd door iedereen gezegd. Dan doelen ze natuurlijk op die stoere vent met z'n Ford Mustang die het centrum van Utrecht onveilig maakt, maar het zou ook op moeten gaan voor bedrijven als Shell.
Een deel van de kosten zou komen door het inzetten op CO2-opslag. Een maatregel die erg duur is en niet veel structureel bijdraagt aan de doelstellingen, maar voor bedrijven wel maakt dat ze nog even niks hoeven aan te passen aan hun werkzaamheden.
Klinkt dus allemaal weer alsof bedrijven er alles aan doen om maar niet te hoeven meewerken (goh, wat een verrassing) en wederom de burger de dupe wordt van de ambities van types als Klaver (goh, nóg een verrassing). En wanneer iedereen dan lekker kaal is geplukt en weer deugt, blijkt dat Duitsland nog steeds bruinkool stookt en China en de VS inmiddels alleen nog maar zwarte pluimen genereren.