Paul Diggle, econoom bij Aberdeen Standard Investment (ASI) trekt aan de bel. Volgens hem is de kans minstens 50 procent dat de eurozone uit elkaar valt bij de volgende recessie. Via De Telegraaf. Kettingreactie Bij een volgende recessie ontstaat er economische krimp die per land verschilt. De sterkere economieën kunnen een grotere klap verdragen dan de zwakkere economieën. Diggle voorspelt dat bij een volgende recessie deze klappen ervoor zullen zorgen dat de verschillen tussen landen te groot zullen worden en daarmee onhoudbaar op de lange termijn. Grote verschillen zorgen namelijk voor politieke fragmentatie (denk aan de Griekse schuldencrisis), helemaal als zo'n beetje alle
EU-landen met een recessie te maken krijgen.
Diggle ziet eigenlijk maar twee opties: verdere integratie of het uiteenvallen van de muntunie. Die laatste lijkt hem het meest waarschijnlijke, vanwege het scenario uit de vorige alinea. Mocht het inderdaad zo lopen, dan zullen volgens de econoom landen met hoge schulden keihard afgestraft worden door de financiële markten. Die munten zullen dan namelijk gedevalueerd worden. De schade zou volgens hem vele malen groter worden dan toen in 2008 met de val van Lehman Brothers.
Totaal geen prettig vooruitzicht dus! Een paar jaar geleden verwachtte men wel weer een crisis die EU-integratie juist verder zou aanzwengelen, maar Diggle komt dus met aardige argumenten tegen dat idee. Misschien komt er dan toch een Neuro en een Zeuro? Of misschien alleen een Neuro en ontstaat er regelrechte paniek in de Zuid-Europese landen. De angst is in ieder geval bij deze econoom aanwezig.