Europa ziet de nieuwe voorstellen van Griekenland wel zitten.
Het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (de drie belangrijkste internationale partijen betrokken bij de Griekse schuldencrisis) zien de Griekse voorstellen voor verdere financiële steun als een "basis voor onderhandelingen." Dat bericht het AD:
De krant baseert haar berichtgeving op uitspraken van een anonieme EU-functionaris:
"De drie instellingen hebben een eerste gezamenlijke beoordeling van de Griekse hervormingsvoorstellen gedaan die donderdagavond zijn ingediend. Onder bepaalde voorwaarden zien zij de voorstellen als basis voor onderhandelingen voor steun uit het Europese noodfonds ESM. Deze evaluatie is gisteravond naar de eurogroep-voorzitter gestuurd'', zei de functionaris.
De ministers van Financiën van de eurozone komen op dit moment (15:00 uur Nederlandse tijd) bijeen om de Griekse voorstellen te bespreken. Zij doen dat in Brussel.
Het merkwaardige aan deze situatie is, aldus experts, dat Griekenland het zichzelf nodeloos extra moeilijk heeft gemaakt. Als het land een week of twee geleden met dit pakket was gekomen was de kans groot geweest dat het tweede steunpakket verlengd was. Nu moet Athene echter een nieuw noodsteunpakket aanvragen, wat vrijwel zeker betekent dat de eisen van de EU strenger zijn. Met name Nederland en Duitsland lijken daar op aan te dringen.
Een woordvoerder van de Eurogroep - die geleid wordt door onze eigen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem - laat ondertussen weten de evaluatie van de experts ontvangen te hebben. Of de ministers van Financiën er net zo van onder de indruk zijn als de ECB, het IMF en de Europese Commissie valt nog te bezien.