In massa groepen op WhatsApp delen winkeliers al tijden foto's, video's en identiteitsbewijzen van winkeldieven. Natuurlijk is dit hartstikke illegaal, toch doen winkeliers het. Zij vinden namelijk dat dit dé manier is om winkeldiefstallen en betalingen van vals geld tegen te gaan. "Het gebeurt overal in Nederland, maar mag niet
Aldus het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in een uitgebreide reportage dat is verschenen. De Autoriteit Persoonsgegevens is ook woedend en zeer kritisch op deze bevindingen. Het mag namelijk helemaal niet, opsporing is een taak van de politie en moet niet op eigen initiatief worden gedaan. Allemaal leuk en aardig, er zal een rede zijn dat winkeliers dit al een tijdje doen. Wellicht omdat de politie niet de middelen/mankracht/prioriteit heeft om dit aan te pakken? Om maar iets te noemen.
In Leeuwarden is er een app groep met 160 winkeliers dat zeer positieve vooruitgang ziet sinds ze het heft in eigen handen nemen.
"Juridisch gezien snap ik de kritiek, maar voor ons is het essentieel. Overlastgevers blijven weg en winkeldiefstal neemt af.
De winkeliers geven zelf aan dat aangifte doen te lang duurt en nauwelijks tot geen resultaat heeft. Terwijl een foto delen van een winkeldief wel collega winkeliers bereikt én voorbereidt. Binnen enkele seconde weet iedere winkelier op wie ze moeten letten.
Door de nieuwe privacywetgeving is er veel ruimte voor onduidelijkheden mogelijk. Je mag foto's van winkeldieven delen op Facebook, hier is niks strafbaar aan. Toch kan zoiets wel strafbare feiten opleveren zoals smaad. Dit zorgt ervoor dat er veel onduidelijk is waar de grens zit. De komende tijd zal het OM zich hier over moeten gaan buigen, wellicht is het terecht te stellen dat de wetgeving zwaar achterloopt op de digitale ontwikkelingen.