Asielzoekers met een verblijfsvergunning geven er de voorkeur aan om te logeren bij vrienden of familieleden die al in Nederland wonen.
Omroep Brabant bericht dat er duizenden bedden leeg en ongebruikt staan in asielzoekerscentra. De reden? Vluchtelingen met een verblijfsvergunning blijven liever slapen bij vrienden en familieleden die al een huis hebben.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is daar buitengewoon blij mee omdat het de bedden wil gebruiken om nieuwe asielzoekers een slaapplek te geven. Aangezien er nog steeds tienduizenden vluchtelingen naar Nederland komen vindt het COA dat wel zo handig. Sterker nog, het COA is zelfs bezig met het ontwikkelen van een plan om "zelfzorgarrangement" mogelijk te maken. Dit houdt in dat asielzoekers met een verblijfsvergunning een kleine financiële vergoeding krijgen om zelf (tijdelijk) onderdak te zoeken buiten de centra.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is daar niet over te spreken. De gemeenten maken zich ernstig zorgen omdat ze op deze manier het overzicht kwijtraken; niemand weet waar asielzoekers zijn. In hun verklaring zeggen de verenigde gemeenten dan ook het volgende:
"Gemeenten verliezen het overzicht doordat niet duidelijk is welke statushouder waar woont. Bovendien kan een ongewenst gevolg zijn dat er op plekken in grote steden er een concentratie vluchtelingen komt te wonen. Het is niet wenselijk als je de regie op de spreiding verliest."
Het gevolg van deze strategie is dat, hoewel het gemakkelijker wordt om nieuwe vluchtelingen op te nemen, asielzoekers niet langer verspreid worden over het land, wat hun integratie in de Nederlandse maatschappij verslechtert.
Hoewel het COA zich dus voorbereid op méér asielzoekers wil de Nederlandse kiezer juist dat Nederland minder vluchtelingen opneemt. Slechts een kwart wil dat er meer asielzoekers naar Nederland komen, terwijl de helft vindt dat het allemaal best een beetje minder kan. Waar dit standpunt voorheen vooral gehuldigd werd door PVV-kiezers denken VVD'ers en CDA'ers er tegenwoordig net zo over.