Het geheime programma staat los van de bredere anti-ISIS-campagne.
De Amerikaanse geheime dienst CIA en het Joint Special Operations Command (JSOC), dat het bevel voert over de elite-eenheden van het Amerikaanse leger, hebben een geheim drone-programma opgezet om
ISIS-leiders in Syrië op te sporen en uit te schakelen. Dat
melden bronnen in de Amerikaanse regering aan de Britse krant The Guardian.
De geheime drone-campagne staat los van de bredere campagne tegen ISIS. De algemene campagne maakt doorgaans gebruik van zware bombardementen, terwijl dit geheime programma erop gericht is om eerst ISIS-leiders op te sporen en ze dan met chirurgische precisie via een drone-aanval uit te schakelen. Onder meer de Britse terrorist Junaid Hussein, die verantwoordelijk was voor het hacken van twitteraccounts van het Amerikaanse leger en die gold als sociale media-expert van de terreurorganisatie, werd met zo'n drone-aanval gedood. Naar verluidt was hij nummer drie op de lijst van meest belangrijke terroristen om uit te schakelen. Alleen ISIS-kalief Al Baghdadi en onthoofder Jihadi John staan hoger.
[caption id="attachment_118671" align="aligncenter" width="640"]
ISIS-hoofdman Al Baghdadi staat op nummer één van de 'kill list'[/caption]
De
drones zijn een teken dat de Amerikaanse regering en het Amerikaanse leger de dreiging van ISIS zeer serieus nemen. Voorheen werden drones alleen tegen Al Qaida ingezet in bijvoorbeeld Pakistan en Jemen. Dat nu ISIS het voornaamste doelwit is van de Amerikaanse drones, is een teken dat de terreurgroep als vijand nummer één wordt beschouwd door Amerika.
De strijd tegen ISIS brengt wel praktische moeilijkheden met zich mee die niet golden voor de strijd tegen Al Qaida. Zo beheerst ISIS een uitgestrekt gebied waarbinnen de terroristen vrij reizen, waar commandanten van Al Qaida zich doorgaans permanent verscholen op één plek. Ook lijkt ISIS te kunnen putten uit een vrijwel eindeloos reservoir aan getrainde strijders en officieren. Veel van die strijders hebben vroeger gediend in het leger van Saddam Hussein.
De drones worden voornamelijk gelanceerd vanuit Jordanië, maar ook vanuit Turkije, Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.