De Duitse bondskanselier Angela Merkel en Ahmet Davutoglu, de premier van Turkije, zeiden vandaag tijdens een persconferentie in de Turkse hoofdstad Ankara dat ze met elkaar willen samenwerken om het vluchtelingenprobleem op te lossen.
De NOS legt uit wat de twee leiders besproken én afgesproken hebben:
Turkije wil Duitsland helpen om de vluchtelingencrisis op te lossen door illegale immigratie tegen te gaan. Dat heeft premier Davutoglu gezegd op een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Merkel. Duitsland is op zijn beurt bereid om de Turken te helpen bij de pogingen tot toetreding tot de Europese Unie.
Hoewel Davutoglu het net als Merkel belangrijk zegt te vinden om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen zegt hij dat dit onmogelijk is zolang de oorlog in Syrië voortduurt. Zolang terroristen, Assad, en door het Westen gesteunde rebellen doorgaan met vechten zullen normale Syrische burgers naar andere landen proberen te vluchten - en dan met name naar Europa.
Daarom wil Turkije nog altijd een bufferzone creëren in Syrië. Dit plan werd al eerder voorgesteld door de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en houdt in dat de Turken (al dan niet met behulp van Westerse bondgenoten) een bufferzone creëren in het noorden van Syrië - van enkele tientallen kilometers diep, en honderd kilometer of meer breed - en vluchtelingen daar vervolgens opvangen. Dit betekent dus dat er geen noodzaak meer is voor Syriërs om hun land te ontvluchten; ze kunnen daar gewoon blijven, in een speciaal voor hen opgezette safe haven.
Vooralsnog lijkt het erop dat Europa dat plan niet steunt. Misschien dat daar verandering in komt - zeker als Turkije het als voorwaarde stelt voor een deal.