Het Duitse parlement heeft met grote meerderheid ingestemd met onderhandelingen met Griekenland over de 86 miljoen euro die het land zal ontvangen van de eurolanden. Bondskanselier Merkel vertelde de Bondsdag dat de stabiliteit van de eurozone op het spel stond, en waarschuwde dat er "voorspelbare chaos" zou uitbreken bij een nee-stem. Uiteindelijk stemden 439 parlementsleden vóór de motie, 119 tegen en onthielden 40 zich van stemming. 60 leden van Merkels eigen christendemocratische CDU/CSU stemden tegen.
Het Griekse parlement heeft al ingestemd met de extra maatregelen die het land moet treffen in ruil voor het geld. Griekenland moet onder andere staatsbedrijven privatiseren en uitkeringen drastisch verlagen. De Europese Centrale Bank besloot gisteren om Griekse banken extra noodkrediet te verlenen, waardoor de banken maandag weer open kunnen. Voorlopig blijft het wel zo dat Grieken maximaal 60 euro per dag kunnen pinnen. Dat bedrag zal geleidelijk en langzaam omhoog worden gebracht.
De Europese Raad is akkoord met een overbruggingslening van 7 miljard euro uit het ESM-noodfonds, waar ook niet-eurolanden aan meebetalen. Met deze noodlening kan Griekenland maandag schulden aan het IMF en de ECB afbetalen.
Of de maatregelen voor Griekenland zin hebben, valt te betwijfelen. Zelfs met het extra Europese geld zal het voor Griekenland enorm moeilijk, zo niet onmogelijk worden om uit het economische dal te komen, zo suggereerde een geheim IMF-rapport.