Het Duitse NDR meldt dat vluchtelingen uit islamitische landen moeilijk aan een baan komen. Van de 10.000 vluchtelingen die in Hamburg zijn neergestreken zijn er maar 200 aan het werk. Dat is een schamele twee procent. Volgens Die Linke komt dat door alle regels en formaliteiten die een toetreding tot het arbeidsproces bemoeilijken.
Maar volgens het Duitse Handelsblatt moeten de oorzaken van de moeizame integratie in het arbeidsproces elders worden gezocht. Minstens 60 procent van de werkloze vluchtelingen ontberen een voldoende beheersing van de Duitse taal, hebben onvoldoende opleiding of professionele vaardigheden. Een overweldigende meerderheid van de vluchtelingen trekt dan ook een uitkering, schrijft het blad. In de afgelopen mei-maand werden 99.000 asielzoekers uit acht verschillende niet-Europese landen toegevoegd aan het Duitse sociale voorzieningenstelsel, een stijging met één derde ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vluchtelingen die een uitkering genieten is afgelopen jaar met 79 procent gestegen tot 304.000.
Het betreft vooral asielzoekers uit Syrië, Afghanistan en Eritrea. Driekwart van hen konden geen enkel opleidingsbewijs ('Berufsabschluss') overleggen, of geen die ook in Duitsland geldig is . Daarom pleiten sommige politici in Duitsland voor het sneller erkennen van opleidingscertificaten uit de herkomstlanden.
Toch geloven veel bedrijven in Duitsland dat het asielbeleid nog een succes kan worden. Immers, meer dan 70 procent van de asielzoekers is jonger dan 30 jaar en die moeten in staat worden geacht binnen een redelijke tijd wat te leren. En aangezien de wachttijd van de asielaanvraag procedure inmiddels is opgelopen tot meer dan een half jaar zou die tijd nuttig besteed kunnen worden aan een opleiding of het leren van de taal.