Druk om referendumwet NIET in te trekken neemt zienderogen toe: 'Bestrijd de tirannie van kleine meerderheden!'

Geen categorie07 apr 2018, 10:00

Het wordt de regering steeds moeilijker gemaakt om het Wet raadgevend referendum daadwerkelijk in te trekken, of in ieder geval om dit zonder groot gezichtsverlies te doen. Ook Volkskrant-columnist Martin Sommer voegt zich vandaag bij de stemmen die het referendum graag willen behouden.

Ergens voor het zomerreces moet in de Eerste Kamer het definitieve eindoordeel worden geveld over het raadgevende referendum. Als het aan het kabinet ligt, betekent het dat de volksraadpleging definitief verdwijnt.

Maar of dit ook nog gaat gebeuren? De druk op de dames en heren senatoren om dit instrument van inspraak voor het volk te behouden, wordt namelijk steeds hoger. Eergisteren brak Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing al een lans voor het referendum ("Referendum was unaniem belachelijk succes - het volgende kan alleen nog maar beter worden. Opschieten met die handtekeningen dus"), en vandaag voegt ook haar collega Martin Sommer zich bij de voorstanders van de incidentele consultatieve volksraadpleging.

Sommer roept de Eerste Kamer concreet op om de behandeling van het wetsvoorstel van de regering nog een tijdje uit te stellen. Er is namelijk een commissie van voormalig minister Johan Remkes bezig om naar het democratische bestel van Nederland te kijken. Die club mensen is aan het werk gezet door niemand minder dan de Eerste Kamer zelf. Het zou dus raar zijn om die eigen commissie voor de voeten te gaan lopen en referenda af te schaffen voordat Remkes goed en wel klaar is met zijn karwei. Maar ook de referendumwet zelf zou nog aan een evaluatie worden onderworpen. De regering wil echter vóór dat onderzoek het referendum al prematuur koudstellen. Sommer:

"Je wilt toch lange termijnbeleid kunnen voeren, zeggen ze in de coalitie. Bijvoorbeeld op energiegebied is het steeds een enorm gezwabber geweest en dat wordt er met referenda niet beter op. Wel, wat mij betreft begint de lange termijn bij de korte. Afspraken zijn er om je aan te houden. In de wet staat dat het raadplegend referendum na drie jaar geëvalueerd zou worden. Nog voordat het zover is wordt er een eind aan gemaakt, volgens een van de experts vorige week in de senaat 'om politieke tegenstanders de pas af te snijden'."

De Volkskrant-columnist besluit dus:

"Eerste Kamer, doe uw plicht en stel de beslissing uit tot het verschijnen van Remkes."

Laten we hopen dat die boodschap luid en duidelijk ontvangen is in de senaat. NOS-verslaggever Ron Fresen vermoedt in ieder geval dat het helpt met de druk verhogen. "No pressure," zegt hij gekscherend.

https://twitter.com/ronfresen/status/982518147537350657

Laten we hopen dat de verhoogde druk inderdaad werkt. En dat met name de senatoren van het zogenaamde Democraten66 hierdoor nog eens een keer goed bij zichzelf te rade gaan.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten