Het kabinet weet nog niet hoe het de 1,2 miljard euro die Groningen is toegezegd gaat betalen. Wordt het nog een ronde lastenverzwaringen voor ons allemaal?
Het verminderen van de gaswinning in Groningen kost de Rijksoverheid dit jaar waarschijnlijk al
840 miljoen euro aan misgelopen inkomsten. Dan wil het kabinet over een periode van vijf jaar ook nog eens 1,2 miljard euro in de provincie steken om de inwoners die schade aan hun woningen ervaren te compenseren. Maar hoe dat precies moet worden betaald, daar "komen we in het voorjaar nog op terug als we de begroting voorbereiden," zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voor het weekeinde.
De kosten kunnen nog verder oplopen, want ook Friesland
eist inmiddels compensatie voor bodemdalingen die het gevolg zouden zijn van de gaswinning aan de andere kant van de provinciegrens. "Het probleem Groningen is van een andere, grotere aard, maar we willen zeker niet dat het overslaat naar Friesland. Wij willen ons geluid ook laten horen," aldus Sietske Poepjes, gedeputeerde namens het CDA.
Mevrouw Poepjes kan haar hand ophouden. Dit kabinet weet de begroting toch niet sluitend te krijgen, dus een paar miljard extra kan er vast nog wel bij.
Wel moet het tekort onder de 3 procent blijven, of op z'n minst in de buurt van de 3 procent komen, want dat is in Europa afgesproken. Dus worden de lasten
dit jaar nog eens flink verzwaard. De accijns op alcohol en tabak blijven stijgen. Shag werd vorig jaar 16 procent duurder. De prijs van een pakje sigaretten is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Ook de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken gaat omhoog. Zelfs kraanwater wordt duurder. De prijs van diesel stijgt met 3 procent, die van LPG met zelfs 7 procent. En ook de verkeersboetes worden hoger. Het huurwaardeforfait gaat omhoog, de assurantiebelasting is al gestegen, van 9,7 naar 21 procent. De btw is verhoogd, de inkomensbelastingschuiven zijn bevroren, wat in feite neer komt op een belastingverhoging, de hypotheekrenteaftrek wordt langzaam afgebouwd, en hoge inkomens betalen een 'crisisheffing'. De burger wordt aan alle kanten kapotbelast en toch trekt het kabinet doodleuk meer dan een miljard uit om de Groningers te 'compenseren'.
De provincie Groningen heeft de afgelopen decennia al flinke investeringen van overheidswege mogen ontvangen. Misschien dat de inwoners inderdaad nog meer compensatie verdienen. Groningers wiens huizen letterlijk staat te beven als gevolg van de gasboringen moeten sowieso schadeloosstelling krijgen, maar een algemene 'compensatie' voor de regio is toch moeilijk te verteren wanneer de overheid de afgelopen jaren een steeds grotere greep heeft genomen uit de portemonnee van alle burgers.
Als een compensatie voor Groningen van 1,2 miljard euro terecht is, moet die gewoon worden betaald. Niet uit meer lastenverzwaringen, noch leningen, maar bezuinigingen elders op de Rijksbegroting. Misschien dat binnen het budget ontwikkelingssamenwerking kan worden geschoven? De staat geeft dit jaar bijna een miljard uit om de "sociale ontwikkeling" in het buitenland te bevorderen. Als we de economische ontwikkeling van Groningen belangrijker vinden, komen we daarmee al een heel eind.