De Donorwet van D66er Pia Dijkstra had het wondermiddel moeten zijn voor het tekort aan orgaandonoren. D66 en Kabinet Rutte-III hebben met dit middel inbreuk gedaan op de individuele rechten van de mens, zoals het Zelfbeschikkingsrecht. Je zou met zoiets radicaals in elk geval verwachten dat het dan iets zal opleveren, maar dat zal nog vrij moeilijk worden op het moment dat de wet in 2020 in werking zal treden.
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat nu 42 procent van de bevolking staat geregistreerd als orgaandonor. Dat is maar een verschil van twee procent sinds 2014. Dit komt voornamelijk doordat jongeren vaker 'Nee' zeggen, maar er zijn ook significante verschillen tussen bevolkingsgroepen.
Het CBS geeft geen verklaring, maar de Marokkaanse-Nederlanders zeggen het vaakst 'Nee' en zijn daardoor het minst vaak orgaandonor. Dit zou te maken kunnen hebben met de religieuze overwegingen binnen deze bevolkingsgroep. Volgens gelovigen behoort hun lichaam namelijk God/Allah toe en niet de menselijke materiële wereld.
De hiervoor besproken bevolkingsgroep is natuurlijk niet de enige gelovige groep, de Turkse-Nederlanders denken er vaak net zo over, net als de katholieke en protestantse gemeenschap in Nederland. Deze bevolkingsgroepen zullen hoogstwaarschijnlijk dus niet meewerken. Daarnaast is meer dan de helft van de Nederlanders tegen de Donorwet van Pia Dijkstra, dus men kan verwachten dat een aanzienlijk deel als 'rebelse actie' zich zal verzetten tegen deze Donorwet door 'Nee' te zeggen.
Wie dacht dat door de Donorwet van Dijkstra ineens een groot probleem zou worden opgelost, moet toch eens even nog een keer goed nadenken. De wet stuit op religieuze weerzin en maatschappelijke rebellie. De kans is zeer groot dat de Donorwet niet alleen tegen het Zelfbeschikkingsrecht ingaat, maar ook nauwelijks significante positieve resultaten gaat opleveren.