De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag de wapenleveranties aan de Republiek van China,Taiwan, goedgekeurd. Daarmee tegen de haren instrijkend van Beijing. De Chinezen zien Taiwan namelijk als onderdeel van de communistische Volksrepubliek China. Taiwan wordt als een geopolitiek risico gezien omdat het land een Chinese staat is die de legitimiteit van de communistische partij kan ondermijnen .
De zogenaamde 'One China Policy' van de Chinezen betekent dat de wapenleveranties van de Verenigde Staten aan de Republiek van China met argusogen zullen worden bekeken. Terwijl de spanningen in de wereldhandel toenemen kiest Trump voor het versterken van de banden van de grootste vijand van de Chinese 'One China Policy': Taiwan. Daarmee laten de Verenigde Staten zien dat zij niet terugschrikken van eventuele sancties vanuit China.
Het materiaal dat de Verenigde Staten verkopen heeft een marktwaarde van nabij de 8 miljard dollar. Met de militaire middelen zijn de Chinezen van Taiwan verzekerd dat enige brutaliteit vanuit Beijing kan worden afgeslagen.
Wanneer we kijken naar de aanschaf dan zien we een verstandige tactische poging tot air supriority. Taiwan kiest namelijk voor de aanschaf van gemodificeerde F-16's, zo lezen we op NU, die in tegenstelling tot de peperdure F-35 Joint Strike Fighter slechts 20% kosten en meer operationeel inzetbaar zijn. Hierdoor kan Taiwan meer vliegtuigen tegelijkertijd in de lucht houden, iets dat tegen de numerieke overmacht van een eventuele Chinese aanval geen luxe is.
De Chinezen reageren met dreigende taal op de verkoop van wapens aan de Republiek van China. Volgens Beijing moeten de Amerikanen oppassen "of anders":
"Anders zal de VS alle gevolgen moeten dragen"
Maar wat die gevolgen dan precies zullen zijn is nog onbekend.