Joh, dat merkt 'ie nu pas?
Eén van de drie dissidente PvdA-senatoren doet dit weekend van zich spreken in de weekendeditie van NRC Handelsblad. Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn zegt daarin namelijk dat dat zijn partij al jarenlang een ideologisch lege huls is.
Daar voegt hij aan toe dat hij, toen Diederik Samsom fractieleider werd van de PvdA, dacht dat hij de partij terug op linkse pad zou zetten. Helaas, dat viel flink tegen.
“Daar was ik toen heel positief over. Hij is een activist, dat was ik ook. Maar de wijze waarop het regeerakkoord is afgesloten vind ik ronduit dramatisch. Maar ja, er is gekozen voor Wouter Bos als informateur.”
Met andere woorden, uiteindelijk is alles de schuld van Bos. Die heeft het regeringsakkoord in elkaar gezet en Samsom gedwongen om zijn handtekening eronder te zetten.
Oh wacht.
Flauwekul natuurlijk (Samsom is de architect van Rutte II), maar toch leuk dat Duivesteijn de fractieleider in de Tweede Kamer nog een beetje uit de wind probeert te houden. Effectief en geloofwaardig is het niet, maar goed, hij wil Samsom toch niet helemaal met een mes in zijn rug steken.
Interessant genoeg zegt Duivesteijn ook dat de PvdA al jaren in een vacuüm opereert: sinds de tijd van Wim Kok. Sindsdien zou het bergafwaarts zijn gegaan met de partij doordat die zaken deed met 'rechts' (ahem) clubs als D66, het CDA en natuurlijk de VVD. Nee, dan waren de jaren onder, zeg, een Joop den Uyl vele malen beter; Nederland werd toen immers op veel efficiëntere wijze kapotgemaakt in een poging om het socialistische walhalla te schapen.
Jahaa, dat waren nog eens tijden!
Hoe dan ook:
“Waarom kun je wel samenwerken met de VVD en niet met de SP? Terwijl de SP bij uitstek onze eigen achterban vertegenwoordigt.”
Duivesteijn heeft natuurlijk gelijk: het zou logisch zijn voor de PvdA om samen te werken met de SP. Die partij deelt haar principes in theorie immers.
Helaas voor hem is dat in de praktijk eigenlijk niet meer zo. De PvdA is het slachtoffer van dezelfde ontwikkeling die de VVD in zijn greep houdt: de traditionele, grote partijen gaan steeds meer op elkaar lijken. Ze hebben geen principes meer en laten zich enkel leiden door een paar (toch wel linkse!) impulsen: belastingverhogingen, minder vrijheid voor het individu, de staat kan het beter maken. Klinkt allemaal lekker progressief, maar een echt ideologisch fundament is er niet. En dus krijg je twee partijen die een coalitie met elkaar aangaan en vervolgens onderwerpen 'uitruilen': het interesseert ze in principe toch geen biet wat wel en niet voor elkaar komt.
Als Duivesteijn dat begrijpt - en zijn interview duidt daar op - dan moet het hem ook duidelijk zijn dat een linkse activist als hij eigenlijk niets meer te zoeken heeft bij de PvdA. Als je wat liberaler bent ingesteld kun je als PvdA'er prima terecht bij D66, hij past heel goed bij de SP. En laat de PvdA ondertussen maar kapotgaan; geen mens die nog op die partij zit te wachten.