De Nederlandse gewoonte van vroeg eten blijkt nog best gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen, aldus nieuw onderzoek.
Het is nog eventjes zomer: de tijd van heerlijke reizen, goed weer, en vooral goed eten op plekken die gastronomisch zoveel meer te bieden hebben dan ons kikkerlandje. Je hele ritme is vaak anders, en vaak ga je ongetwijfeld ook veel later dan normaal eten. Dat is ook logisch: je blijft zo lang mogelijk op het strand liggen om die laatste zonnenstraaltjes mee te pikken, of speurt op je gemak de hele stad af naar dat ene perfecte restaurantje. Allemaal heerlijk, maar wat voor invloed heeft dat op je gezondheid?
Als we de cardiologen die onlangs spraken op een congres in Rome mogen geloven, dan breng je jezelf hiermee onnodig in gevaar. Het was al langer bekend dat het geen geweldig idee is om direct na het eten te gaan slapen, maar deze onderzoekers hebben nu geconstateerd dat je minimaal twee uur moet wachten voordat je richting dromenland gaat na je avondmaal.
Het probleem zit hem bij je bloeddruk. Deze stijgt door de inname van voedsel, maar daalt daarna weer. Dit proces duurt echter zo'n twee uur lang, en wordt verstoord wanneer je in slaap valt. Je bloeddruk kan dan niet meer goed dalen, wat op termijn voor een permanent te hoge bloeddruk kan zorgen. Dit verhoogt het risico op verschillende hart-en vaatproblemen weer, soms met ernstige gevolgen. Één keertje te laat op de avond dineren is natuurlijk geen probleem, maar als dit met enige regelmaat gebeurt kan je bloeddruk hier serieus onder gaan lijden, aldus de onderzoekers.
Er zijn echter weinig volkeren die zo vroeg eten als de Nederlanders. Vaak vind ik dat een vreselijke gewoonte, maar als je het puur vanuit gezondheidsoverwegingen bekijkt, dan zit er nog best wat in. Nee, zulke slechte gewoontes hebben we hier nog niet eens. Maar ja, wat betreft de Spanjaarden: die hebben toch een beetje een probleem vrees ik.