Waarom bemoeit Jeroen Dijsselbloem, onze minister van Financiën en de voorzitter van de Eurogroep, zich met de binnenlandse aangelegenheden van Groot-Brittannië?
In het BBC-programma Newsnight vertelde Dijsselbloem Britse kiezers dat ze voorgelogen worden door hun eigen minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson. Die vertelt hen nu al een tijdje dat het volgens hem mogelijk moet zijn voor het Verenigd Koninkrijk om uit de EU te stappen, maar om tegelijkertijd toch onbelemmerd toegang te houden tot de interne Europese markt. Volgens Dijsselbloem is dat niet een mogelijkheid die daadwerkelijk op tafel ligt:
'Johnson houdt het Britse volk mogelijkheden voor die in werkelijkheid niet beschikbaar zijn', stelde Dijsselbloem dinsdagavond. Hij haalde een voorbeeld aan waarin Johnson zegt dat Groot-Brittannië volledige toegang kan houden tot de Europese interne markt en zich tegelijkertijd buiten de douane-unie kan houden. 'Dat is gewoon onmogelijk, zoiets bestaat niet.'
Hij voegde daar aan toe:
"Johnson zegt dingen die politiek niet haalbaar zijn. Hij geeft de Britten geen eerlijk beeld van wat hij met de onderhandelingen kan bereiken."
Dat is erg hard. Dijsselbloem kan zoiets alleen maar zo stellig zeggen als hij er honderd procent zeker van is. En raad eens? Enkele uren na zijn beschuldigingen over Johnson spreekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel Dijsselbloem al tegen door te zeggen dat er wat haar betreft wel degelijk allerhande uitzonderingen gemaakt kunnen worden op de situatie zoals die nú bestaat:
Angela Merkel has for the first time signalled that she is willing to compromise on the issue of freedom of movement in the wake of Britain’s Brexit vote.
In comments seen as a significant shift, the German Chancellor suggested that the European Union needs to “discuss further” the rules around freedom of movement.
It suggests for the first time that Britain may be able to gain full control of its borders while still retaining access to the single market, something that EU leaders including Jean-Claude Juncker have previously said would be impossible.
Let met name even op die laatste zin: 'Het suggereert voor het eerst dat Groot-Brittannië mogelijk wel degelijk volledig zeggenschap kan krijgen over haar grenzen terwijl ze toch toegang houdt tot de interne Europese markt, iets wat Europese leiders zoals Jean-Claude Juncker [red.: en Dijsselbloem] in het verleden onmogelijk noemden." Kortom, het is wel degelijk mogelijk dat Groot-Brittannië wél gebruik blijft maken van de interne EU-markt, maar ze tegelijkertijd toch niet-welkome gasten buiten de deur kan houden.
Johnson vertelt de Britse kiezer dus helemaal geen sprookjes. Groot-Brittannië en Duitsland zijn hier wel degelijk over aan het onderhandelen een, jawel, het lijkt erop dat de Britten hun zin uiteindelijk wél krijgen. Dat is fantastisch voor Londen, maar het betekent ook dat Dijsselbloem nu afgaat als een gieter. En daardoor zet hij niet alleen zichzelf voor gek, maar het kabinet én de Eurogroep ook. Reden genoeg om deze man eindelijk naar huis te sturen. Hij heeft al voor genoeg problemen gezorgd. Verlos ons alsjeblieft van Jeroen Dijsselbloem, best kabinet en Tweede Kamer, en gooi hem eruit.
Overigens bewijst deze affaire natuurlijk voor de zoveelste keer dat Merkel het écht voor het zeggen heeft in Europa. Dijsselbloem en Juncker kunnen allerlei dingen bedenken met elkaar, en allerlei afspraken maken, maar als puntje bij paaltje komt beslist de Duitse bondskanselier wat er gebeurt.