Deskundigen over de Antikraakwet: ''De wet schiet tekort, er is echt niet over nagedacht''

Geen categorie07 jun 2018, 12:00

De Antikraakwet is de afgelopen weken veel in het nieuws gekomen, vooral door de actiegroep 'We Are Here', die straffeloos gebouwen kraken. Amsterdam doet er niet veel aan, maar dat ligt niet alleen aan deze 'progressieve' stad. Deskundigen zeggen dat er sowieso veel gaten zitten in de Antikraakwet en veel krakers de wet kunnen omzeilen of misbruiken.

Het kan soms maanden duren voordat er wordt ontruimd. Bij twee panden in de Amsterdamse Rivierenbuurt die gisteren werden ontruimd, duurde dit maar liefst vijf maanden, vertelt De Ruiter. Vijftien minuten voordat de politie in actie zou komen, vertrokken de krakers. „Zo hoppen ze van pand naar pand en omzeilen in feite de kraakwet”, ziet hij.

Met ingrijpen wordt lang gewacht omdat krakers de kans krijgen in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Zelfs nu kraken is verboden, vertelt hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder. Want wonen wordt gezien als fundamenteel recht, legt hij uit. Het gevolg is dat krakers straffeloos kunnen hoppen. „Daar is echt niet over nagedacht”, vermoedt de hoogleraar.

Waar het dus uiteindelijk op neerkomt, is dat bij wet kraken wel verboden is, maar de bureaucratische rompslomp ervoor zorgt dat de wet moeilijk te handhaven valt. Het is een symbolische wet die in de praktijk gewoonweg niet werkt. Als de krakers weten wat ze wel en niet kunnen doen, dan kunnen ze het proces dwarsbomen tot iedereen een ons weegt. Dan zijn we veel verder van huis en dan kan er al veel schade aangericht zijn aan het gebouw dat gekraakt is.

Daarnaast is het onmogelijk om dan die woningen om te bouwen, of weer te verhuren, omdat die krakers erin zitten of door de schade die is aangericht. ''Het lijkt wel alsof de krakers net voordat ze eruit moeten nog even alles omkieperen en kapot maken,'' vertelt een van de deskundigen, Pim de Ruiter. Gemeenten als Amsterdam kunnen zelf ook misbruik maken van de mazen in de wet, zoals bij de kwestie 'We Are Here'. De stad is veel meer 'vergevingsgezind' en wil de krakers niet uitzetten uit sympathie en medelijden. Dan kan Amsterdam inderdaad fungeren als onafhankelijke republiek, want de Antikraakwet valt moeilijk te handhaven, zeker nationaal.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten