Het leeft helaas niet zo heel erg, maar toch is het belangrijk om er elke keer op te wijzen en informatie over te geven: het referendum over de Sleepnetwet. Het Kabinet komt met nieuwtjes en informatie over de inlichtingendiensten en de Sleepnetwet. Informatie die we normaliter niet zouden horen of waar ze aan zouden denken, maar het is natuurlijk een onderdeel in de politieke campagne. Gelukkig zijn er ook andere bronnen van informatie die een tegengeluid produceren.
Wanneer door de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op grote schaal data van burgers worden verzameld en bewaard, groeit het risico op hacks, waardoor gevoelige gegevens op straat kunnen komen te liggen. Daarvoor waarschuwt een groep van ruim dertig cybersecurity-onderzoekers, computerwetenschappers en veiligheidsdeskundigen in een open brief.
Zeker als data worden gedeeld met Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten is het risico groot, zeggen de ondertekenaars: „Beide landen hebben een rijke geschiedenis van datalekken bij de overheid.”
Men heeft natuurlijk niet de hulp van experts nodig om te kunnen bedenken dat hoe meer data gecentraliseerd is, hoe hoger het risico op een 'lek' of een 'hack'. De overheid staat ook niet echt bekend om haar kennis over ICT, hardware en software. Er zijn duizenden mensen op de wereld die de vaardigheden bezitten en de kennis om te hacken bij instanties, zo ook de overheid.
Mocht de wet helpen met het zoeken en vinden van terroristen, dan hebben altijd nog het gevaar dat dezelfde terroristen een heel mooi aanknopingspunt hebben om te hacken en informatie te verkrijgen over mensen en organisaties.