In Nederland kunnen we geen kant meer op als het om immigratiebeleid gaat. We hebben immers de zeggenschap erover afgestaan aan Brussel. Onze Deense vrienden, die zo wijs waren het immigratiebeleid in eigen hand te houden, experimenteren er daarentegen lustig op los. Dit alles met het doel om de import tegen te gaan van kansloze migranten die nooit zullen integreren en die het onderwijssysteem zullen belasten met hun nageslacht dat een nauwelijks in te halen taalachterstand heeft.
De laatste innovatie van het Deense immigratiebeleid wordt gevormd door het puntensysteem voor gezinsmigranten, c.q. importpartners. Het puntensysteem is bekend van typische immigratielanden als Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. Maar daar wordt het toegepast als selectiemechanisme voor aanbodgestuurde arbeidsmigratie, dus arbeidsmigranten die niet binnenkomen op uitnodiging van een werkgever, maar op eigen initiatief.
De Deense conservatieve minderheidsregering heeft gisteren voorgesteld om zon
puntensysteem toe te passen op importpartners. De puntentabel beloont academische vorming, talenkennis en beroepservaring. Hereniging van gehuwden zonder deze voorwaarden wordt aanzienlijk moeilijker. Minister van Integratie Birthe Ronn Hornbech hierover:
Gezinshereniging zal niet meer mogelijk zijn zonder opleiding, job of talenkennis
De linkse oppositie schreeuwt natuurlijk moord en brand: sociale Apartheid. En de sociaaldemocratische oud-premier Poul Nyrup Rasmussen gaat er ook stevig in:
Een Europees dieptepunt. Hoe laag kan men nog vallen? Ik ben zeker dat dit Denemarken zal beschadigen.
De Denen zijn in de luxepositie dat ze een lange neus kunnen trekken naar Brussel. Maar er is nog een 'buitengebeuren', en dat is het mensenrechtenhof in Straatsburg.
Dat Hof heeft een geduchte reputatie als het gaat om het saboteren van nationaal beleid.
In kwesties van immigratie en integratie kiest dat Hof bijna altijd partij voor de vreemdelingenlobby en tegen de nationale staten, zoals de Nederlandse regering bij herhaling heeft mogen ondervinden.
Denemarken heeft mogelijk dus nog een krachtmeting voor de boeg, waarbij het de vraag is of de Deense rechters een eventuele negatieve uitspraak van het Hof in Straatsburg even slaafs zullen volgen als hun Nederlandse collegas gewoon zijn te doen.