1. Home
  2. De Vestia Ramp (en de rest)

De Vestia Ramp (en de rest)

Geen categorie22 aug 2014, 8:59
De Vestia Ramp, met een hoofdletter inderdaad, kan (en zal) leiden tot nog eens honderden miljoenen euro's verlies, die de overige corporaties bijeen kunnen schrapen.
Er is al een verlies genomen van 675 miljoen euro (€ 675.000.000) op de portefeuille van 'derivatenkoning' Marcel de Vries. Dat bedrag zal nog fors oplopen ben ik bang. Als de rentestand tot 2021 niet boven de 3 procent komt, zou dat betekenen dat Vestia minimaal 686 miljoen euro extra saneringssteun nodig heeft van de andere corporaties. Zelf verwacht ik dat de totale schade de 2 miljard zal overschrijden, tenzij er een (rente-)wonder gebeurt.
Deze week heeft het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) een aangepast en aangescherpt verbeterplan van Vestia goedgekeurd. Met de maatregelen uit het verbeterplan is pas eind 2021 zicht op duurzaam financieel herstel van Vestia. Of dit herstel op eigen kracht lukt hangt echter, zoals gezegd, in hoge mate van de ontwikkeling van de rentestand af.
Die goedkeuring volgde op een rapport van de TU Delft, de VU en GenP van 11 augustus jongstleden, waarin 6 misstanden bij (grote) woningcorporaties aan de kaak werden gesteld, maar merkwaardig genoeg was Vestia daarin niet meegenomen, terwijl die toch bij uitstek het schoolvoorbeeld is van wat er mis is in de sector en ver daarbuiten. In twee eerdere bijdragen aan deze materie (zie hier en hier) heb ik er al op gewezen dat het probleem veel verder reikt dan wat narcistische bestuurders die zichzelf boven de wet achten of falend toezicht. Het is de hele santekraam van op winst beluste banken en accountants, slecht functionerende brancheorganisaties (WSW, Aedes), onwetende en weinig kritische toezichthouders, over het paard getilde bestuurders en -alweer- een falende politiek.
Het CFV schrijft dat er tot en met 2017 geen vuiltje aan de lucht is (behalve dan dat er tegen die tijd al bijna een miljard is afgeboekt), omdat Vestia tot 2018 haar leningen kan aflossen en aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen door op grote schaal huurwoningen (sic!) te verkopen (als dat niet lukt komt de klap eerder). Daarna wordt het voor Vesita lastiger als de rentestand laag blijft. En als het aan Draghi (ECB) ligt blijft die laag. Ergo: er zal weer bijgepast moeten worden..
Als oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen van een middelgrote woonzorg instelling ken ik deze branche van binnenuit. Het grote probleem in deze sector is dat de bestuurders en toezichthouders vaak uit hetzelfde (rode) sociaal-democratische nest komen. De ons-kent-ons cultuur heerst daar als de pest in de Middeleeuwen. Gelukkig begint dat te veranderen, en dat is ook heel hard nodig.
Maar zolang we een regering houden van sociaal-democraten en pseudo-liberalen zal een echte harde sanering van deze sector uitblijven. We praten nu alleen nog maar over de woningbouwcorporaties. Maar wat te denken van de semi-publieke zorgsector en onderwijs/opleidingen sector? Massa's dood bos, die de gemeenschap vele honderden miljoenen kost. Per jaar wel te verstaan. Dit kabinet zegt te willen bezuinigen. De route die zij tot dusverre heeft gekozen is voornamelijk die van lastenverzwaring voor burger en bedrijf. Als Rutte c.s. echt willen bezuinigen dan zal het rigoreus en zeer grondig de stofkam moeten halen door hiervoor genoemde sectoren, alsmede door het subsidie-oerwoud. Daar zit echter veel allochtoon belang. De politieke moed die ervoor nodig is om te doen wat moet ontbreekt echter bij dit kabinet. Daarom kan het beter vandaag dan morgen vertrekken, want het wordt toch niets.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten