Jalta heeft een onderzoeksartikel geschreven over het onderklasseprobleem van Nederland.
Grote kans dat u 'Leven aan de onderkant' van de Britse Theodore Dalrymple heeft gelezen. Zo niet, dan moet u vandaag nog even naar de boekhandel. Als geen ander fileert Dalrymple de problemen van de onderklasse in zijn land. Niet met progressieve theorietjes, maar met de keiharde realiteit. De nieuwe rechtse publicatie Jalta heeft een eerste onderzoeksartikel geschreven over de Nederlandse onderklasse.
Ja, die bestaat. In Het Nieuwe Westen bijvoorbeeld, een vooroorlogse wijk in Rotterdam. Journalist Jeroen Langelaar (ex-Elsevier) heeft een artikel geschreven over de Bijstandsstraat. Dat is een wijk waar het aantal uitkeringen bijzonder hoog is, net als de criminaliteitscijfers. En de levensverwachting is er lager. In de wijk
wonen bovengemiddeld veel allochtonen:
De omvangrijkste groepen allochtonen in deze wijk zijn van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Kaapverdiaanse komaf. Bij elke stap dieper de buurt in daalt het percentage blanken, tot het moment dat ze helemaal zijn verdwenen. Een volksbuurt in de traditionele zin van het woord is dit al lang niet meer. Deze straten kleuren niet oranje tijdens het WK, maar voor een van de weinige portiekwoningen waar ze afgelopen zomer wél zijn opgehangen, hangen ze er half oktober nog steeds - futloos en verkleurd. Welkom in Het Nieuwe Westen.
Ik ga hier niet teveel citeren, omdat ik vind dat u het Jalta-artikel over de Nederlandse onderklasse beter zelf kunt lezen, niet in de laatste plaats omdat er allerlei interessante grafieken in staan met cijfers over de grote hoeveelheid inwoners die in de bijstand zitten en over de leeftijdsverwachting voor die mensen. Wel wil ik deze ambitie van Jalta nog even met u delen. Het artikel van vandaag is slechts een begin. Uiteindelijk moet het een lange serie worden
over de Bijstandsstraat:
De komende maanden zoomt Jalta in op de Heemraadstraat, waar de leefbaarheid met elke meter richting het oosten verder afneemt. De straat ontspringt aan het blanke en welvarende Heemraadsplein, doorkruist de buurt horizontaal en te eindigt in de problematische Pupillenstraat. We gaan met bewoners in gesprek, nemen een kijkje achter hun voordeur en gaan onderzoeken wat voor effecten de gebroken gezinnen, de bevolkingsdichtheid, de criminaliteit en de bijstandsuitkeringen hebben op het alledaagse leven in deze straat.
"Jalta vindt u als lezer graag aan haar zijde." Dit lijkt mij een mooi moment iedereen nog eens aan te sporen abonnee te worden van Jalta. Niet alleen omdat Jalta nog 1750 abonnees nodig heeft om van start te kunnen gaan in november, maar ook omdat ik vind dat dit soort onderzoeksjournalistieke artikelen ontzettend belangrijk zijn. Want de andere media doen het niet meer. Daarom bestaat er nu Jalta.
Word vandaag nog abonnee en help de redactie van Jalta nog meer van dit soort prachtige artikelen te brengen.
Volg Frank Verhoef op Twitter.