De Telegraaf heeft Volkert van der Graaf op de gevoelige plaat gelegd.
Hoe Volkert van der Graaf eruitziet twaalf jaar na de politieke moord op Pim Fortuyn? Min of meer hetzelfde. Hij is wel ouder geworden en dat zie je. De Telegraaf heeft vandaag twee foto's van Volkert gepubliceerd. Eén op de voorpagina (zie screenshot van de krant hierboven) en één op pagina 3. De digitale krant kan hier worden bekeken (uiteraard na betaling).
De krant heeft de foto's, die gisteren door persfotograaf Ferry de Kok zijn gemaakt toen Volkert op bezoek was bij zijn advocaat in Amsterdam, niet zomaar gepubliceerd. De krant legt in een begeleidend hoofdredactioneel commentaar uit waarom de foto's zijn gepubliceerd:
Het is onze taak om nieuws en informatie te verschaffen, en de publieke belangstelling voor de moordenaar van Pim Fortuyn is nog altijd onverminderd sterk. Van der G. moet daarentegen de kans krijgen weer deel uit te maken van de samenleving nu hij zijn straf heeft uitgezeten.
Het recht dat Van der G. heeft op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer is niet groter dan het recht op vrijheid van meningsuiting van De Telegraaf. Welk recht voorrang heeft, is afhankelijk van de bijzondere omstandigheden in deze zaak, die nog altijd de rechtsorde schokt.
En:
Deze zaak is in alle opzichten zo uitzonderlijk, dat het gerechtvaardigd is om de beeltenis van Van der G. te tonen. Met de publicatie van de fotos wordt geen onrechtmatige inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer. Het gaat om neutrale fotos, die niet in het privédomein zijn gemaakt. Bovendien heeft Van der G. geen bezwaar gemaakt.
Allereerst: het is volkomen terecht dat de krant foto's publiceert van de moordenaar van Fortuyn. Volkert, die overigens door de krant Van der G. wordt genoemd (die afkorting is onnodig wat mij betreft), moet er maar mee leren leven dat een groot deel van het Nederlandse publiek geïnteresseerd is in zijn doen en laten. Dat is nu eenmaal het gevolg van het plegen van een politieke moord op de meest charmante politicus in decennia.
We weten waar Volkert woont (Apeldoorn) en we weten nu ook hoe hij eruitziet. Het is journalistiek gezien gerechtvaardigd om deze foto's van Volkert te publiceren, omdat de moord op Fortuyn nog altijd veel mensen bezighoudt en de politieke moord de Nederlandse democratie flink heeft opgeschud. Er is - net als met 9/11 - sprake van een pre- en een post-tijdperk. Iedereen weet nog wel wat hij of zij deed toen bekend werd dat Fortuyn was doodgeschoten op het Hilversumse Mediapark.
Verschillende journalisten van de publieke omroep waren er vanochtend als de kippen bij om De Telegraaf te veroordelen. Eelco Bosch van Rosenthal van Nieuwsuur bijvoorbeeld:
En Ferry Mingelen, voormalig NOS-correspondent:
De totale hypocrisie van deze NPO-medewerkers is weerzinwekkend. Ze vinden het 'ranzig' dat een krant de foto's van Volkert publiceert, maar de NPO heeft wél de beruchte Nederlandse crimineel Willem Holleeder een uitgebreid podium gegeven middels een interview bij College Tour. Daarnaast beweert Ferry Mingelen in feite dat De Telegraaf medeschuldig is als Volkert straks wordt vermoord door een gek. Dat is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk. Is de NPO dan ook medeschuldig aan de moord op Fortuyn, omdat de NPO destijds een klimaat van haat jegens Fortuyn creeërde?
Kom op, zeg. Als Volkert wordt aangevallen, is dat allereerst de schuld van de aanvaller zelf. Daar heeft De Telegraaf niets mee te maken. Zou het kunnen dat bovenstaande journalisten - en talloze andere journalisten op Twitter - gewoon jaloers zijn op De Telegraaf, omdat die krant de primeur heeft? De Telegraaf is in hun ogen geen kwaliteitskrant zoals de linkse kranten (Volkskrant, NRC), dus dan is alles geoorloofd en mag je de krant van Sjuul Paradijs afzeiken en 'ranzig' noemen. Bah, wat een ranzigheid, daar bij de NPO.