Alexander Rinnooy Kan - D66'er - was gisteren te gast bij Buitenhof. Hij kwam met een opgeheven vingertje; dit kabinet luistert te weinig naar professionele ambtenarengroeperingen als het SER!
Och gossie, wat een ramp.
Rinnooy Kan:
Het Kabinet-Rutte is 'niet gul' als het gaat om het vragen van advies aan de Sociaal Economische Raad (SER). Met name op het gebied van de Wet Werken naar Vermogen heeft het kabinet kansen laten liggen. Volgens de SER-voorman biedt de Wet Werken naar Vermogen onvoldoende kansen voor mensen met een beperkt arbeidsvermogen. Maar het kabinet heeft daarover geen advies gevraagd, omdat het haast had met het invoeren van de wet, aldus Rinnooy Kan.
De Pechtoldfluisteraar heeft op één punt gelijk: en dat is dat het kabinet inderdaad minder advies vraagt aan linkse praatgroepen. Maar is dat erg? Nee, helemaal niet. Het kabinet maakt juist korte metten met deze anti-democratische bewegingen. U moet zich indenken - deze SER's en andere goedbedoelde socialistische adviesclubs konden met het verstrijken der jaren op steeds grotere budgetten rekenen. En met die budgetten nam niet alleen hun bureaucratie toe, ook hun grote monden.
De FNV's, de VNO-NCW's, de SER's en noem maar op hebben zich met hun vorstelijke belastingbetalersbeloning jarenlang koning gewaand en Tweede Kamertje gespeeld. Hun mantra werd: niet de via het staatsrecht bevestigde volksvertegenwoordiging moest het met een sociaal-economisch plan eens zijn, maar zij, de tot diep in D66 en PvdA gewortelde nep-onafhankelijke adviesclubjes. Zei ik daar D66 en PvdA? Jazeker. Deze politieke partijen hebben jarenlang de luxe gehad tweemaal vertegenwoordigd te worden in Nederland polderland. Eénmaal door de Kamerfractie, en éénmaal door elitaire bureaucratenclubs.
Het belangrijke verschil? Dat D66 en PvdA door de kiezer afgerekend kunnen worden op wat ze doen. Dan pak je gewoon de helft (of meer) van hun zetels af. Zie de PvdA in 2002, en D66 in 2006. Als ze te zware verliezen te incasseren hebben, dan kan je ze zelfs buiten de regering houden. Zoals naar aanleiding van de meest recente verkiezingen - wat heerlijk.
Wat dan te denken van de SER's van deze wereld? Die hoeven zich niet van kiezers wat aan te trekken - die kunnen raaskallen wat ze willen en hun politiek-gemotiveerde inzichten (want die hebben ze wel degelijk) zonder inmenging van de burger doordouwen bij de planvorming. Democratie? Nergens voor nodig bij de Rinnooy Kan-lobbyisten.
Heel goed dus, van Rutte en co., om deze veel te dure overlegorganen eens buiten spel te zetten. Zou een mooie drietrapsraket zijn als ze verder durven gaan. Stap 1 was ons kapot ergeren aan die ondemocratische linkse inmenging, stap 2 is die bewegingen marginaliseren - dat wat nu gebeurt dus - en stap 3 is straks onder het mom van 'deze clubs zijn nutteloos' ze eens flink snoeien met de bezuinigingsschaar.
Verliezen we daarmee 'belangrijke onafhankelijke adviescolleges', zoals de verenigde linkse partijen de SER-werknemers zullen zeggen? Nee, natuurlijk niet. De SER en dergelijke zijn namelijk nooit bedoelt als neutrale organen. Van meet af aan was het enige doel rechtse besluitvorming te torpederen en van tafel te vegen. Alexander Rinnooy Kan kan tranen met tuiten huilen dat de tijd van ondemocratische D66-invloed aan het verdwijnen is, maar het zal hem niks helpen. Rutte is bezig de democratie in ere te herstellen, en niets kan 'm daarvan afbrengen. Nou ja.. alleen een slechte verkiezingsuitslag in 2014 dan. Maar laat dat nu eens eerder een voordeel, dan een nadeel zijn.