1. Home
  2. De omgekeerde wereld: fietsenmaker krijgt boete, want: hij is dicht op zondag

De omgekeerde wereld: fietsenmaker krijgt boete, want: hij is dicht op zondag

Geen categorie03 jan 2018, 19:00
Een Groningse fietsenmaker mag 23.000 euro aftikken aan het winkelcentrum waar zijn handeltje gevestigd is. De reden: hij houdt zijn winkel dicht op zondag.
Ooit werd de zondagsrust in vrijwel het gehele Westen gerespecteerd. Tegenwoordiger is het een bonter beeld: waar je in landen als Duitsland op zondag goed moet zoeken om maar een brood te kunnen kopen - supermarkten zijn er allemaal dicht op die dag - verschilt het in ons eigen land nogal. Sommige conservatievere gemeenten houden vast aan de zondagsrust en staan het niet toe dat winkels openen, terwijl weer andere gemeenten - voornamelijk grotere steden - hier veel meer vrijheid bieden. En of je nu hecht aan die rust of hier juist economische vrijheid vooropstelt, één ding is zeker: het verplichten van openingen op zondag is nieuw.
En toch is dat precies wat er nu volgens de rechtbank in Groningen mag gebeuren. In die stad loopt al tijden een conflict tussen een fietsenmaker en het winkelcentrum waar hij zijn zaken doet. De vereniging van eigenaren van dat centrum wil graag ook op zondag centjes in de lade zien te krijg, en eist daarom dat iedereen ook dan de zaak opengooit. Hun idee daarachter is duidelijk: hoe meer winkels open zijn, hoe beter het aanbod en dus hoe aantrekkelijker het centrum in haar geheel is. Een puur economisch argument dus dat geen enkele rekening hield met de opvattingen van de handelaar: die wil namelijk helemaal niet op de eerste dag van de week - zondag dus - open zijn, maar zich gewoon houden aan de traditionele openingstijden.
Maar dat accepteren de inhalige heren en dames van de vereniging van eigenaren niet: zij stapten naar de rechter, die hen ook nog eens in het gelijk stelde. Want: afspraken die deze vereniging maakt, zijn bindend. Individuele eigenaren moeten zich daar dus maar naar schikken, zo heet het. En dat schept natuurlijk een gevaarlijk precedent: voor economische keuzevrijheid is veel te zeggen, maar boor je die niet juist de grond in als je een verbod ombuigt tot een verplichting? Uiteindelijk hebben winkeliers net zo veel keuze als vroeger, met de kanttekening dat die verplichting in de praktijk sowieso al bestond: als jij als enige dichtblijft, loop je al snel klanten mis. In feite verandert er dus weinig, behalve dan dat deze Groningse fietsenmaker de boel na het betalen van deze torenhoge boete wel kan opdoeken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten