De non-discussie gaat verder: Europees Parlement gaat stemmen over afschaffing zomertijd

Geen categorie07 feb 2018, 21:00
Het lijkt erop dat de NOS haar zin gaat krijgen.
Jaar op jaar - twee keer per jaar zelfs - verschijnt het op de site van onze fijne staatsomroep, de NOS: een artikel over het verzetten van de klok richting de zomer- of wintertijd en de 'enorme problemen' die daar zogenaamd aan vasthangen. "Steeds weer discussie over dat uurtje, maar er verandert niets", luidde de titel eens, bijvoorbeeld. Deze 'discussie' zou dat moeten zijn:

De tijdsaanpassing leidt keer op keer tot discussies over het nut van de zomertijd. Het zou nauwelijks leiden tot energiebesparing, de recreatiesector zou niet profiteren van het uur langer licht en veel mensen zouden last hebben van een jetlag. Vooral avondmensen kampen met aanpassingsproblemen. Waarom doen we het dan nog?

Persoonlijk heb ik nog nooit iemand horen klagen over die zaken, maar hé: de NOS zal het wel weten, toch?
Hoe dan ook: na jaren tevergeefs te hebben geprobeerd om het onderwerp op de agenda te krijgen, lijkt het toch te zijn gelukt, met of zonder hun hulp. Het Europees Parlement - dat 'democratische orgaan' dat zich doorgaans bezighoudt met de belangrijkste zaken in onze levens - heeft besloten om de afschaffing van de eeuwige klokverzetting tot stemming te brengen in het parlement:

Donderdag wordt er in het Europees Parlement gestemd over het verzetten van de klok. Als het aan de initiatiefnemers ligt, moet daar een einde aan komen. Maar zelfs als het parlement voor afschaffing stemt, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat dit ook gebeurt. Bovendien lijkt hard bewijs voor de noodzaak van het afschaffen te ontbreken.

Het Europees Parlement stemt over twee moties: de ene roept de Europese Commissie op om met een voorstel te komen om de zomertijd af te schaffen, de ander roept op tot een onderzoek naar de gevolgen van de afschaffing van de zomertijd.

Je zou denken dat het handig zou zijn om te vragen om zo'n onderzoek vóórdat je over afschaffing stemt - zodat je weloverwegen besluiten kunt nemen, enzo - maar dat lijkt in Brussel niet logisch te zijn. Nee, daar doen ze eerst, en denken ze later. Sommigen lijken echter heilig overtuigd te zijn dat de zomertijd een "aanslag op je bioritme" is:

Naaste medewerker van Schreier-Pierik, Kees Bos, vertolkt het standpunt nog wat steviger: "Het is een aanslag op je bioritme voor het gezinsleven en de economie". Volgens hem blijkt uit onderzoek dat twintig procent van de bevolking fysiek last heeft van het verzetten van de klok. In welk onderzoek dat staat, werd ook na herhaalde verzoeken niet duidelijk.

Begrijp me niet verkeerd: het zou goed kunnen dat dat klopt. Maar laten we dat dan toch eerst even goed onderzoeken voordat we overgaan tot welke stap dan ook. Of is dat echt teveel gevraagd?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten