Als een zwaard van Damocles hangt de klimaatwet boven onze hoofden zo blijkt, want de impact van de Nederlandse bijdrage op het wereldwijde gemiddelde klimaat, gemeten in gemiddelde temperatuur, is niet significant. Zo blijkt uit overpeinzingen van klimaatoptimist Marcel Crok, die tijdens de rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer over de klimaatwet worden behandeld. Wetenschappers zouden bij niet-significante uitkomsten hun onderzoeksontwerp moeten aanpassen of de hypothese moeten laten varen, maar wat doet de politiek in een dergelijke situatie? Gaan zij door met economische zelfkastijding, zelfverrijking en het in standhouden van illusies?
De position paper van Crok getiteld 'Overpeinzingen bij de klimaatwet: tijd voor bezinning', laat zien wat er allemaal schort aan het duurzaamheidsdenken in Nederland. Dit denken is namelijk hopeloos naïef en vooral een manier om de staat onevenredig veel macht te geven in ons dagelijks leven. Tevens een manier om de zakken van handige duurzaamheidssubsidie-ondernemers te spekken. Maar de effectiviteit in termen van klimaat worden volgens Crok ernstig overschat. Waar kennen we Marcel Crok eigenlijk van? Nou, van het juist inschatten van de impact van Nederlands klimaatbeleid. Het klimaatakkoord van Parijs legt de focus op het reduceren van de CO2 uitstoot met 49% in 2030.
De effectiviteit van zou een schamele 0,000-nogwat graden winst op de gemiddelde temperatuur zijn in 2100. Vanuit het perspectief van doelmatigheid kan worden gezegd dat het reduceren van de Nederlandse uitstoot niet alleen economisch heel veel geld kost, maar ook nog eens de facto onzinnig is. Zeker in het licht van het feit dat andere landen mogen doorgaan met het verhogen van hun CO2-emissies. Een land als India, zo laat Crok weten, met ruim een miljard mensen, heeft alle vrijheid om koolstofdioxide de lucht in te pompen. Maar Nederland? Nee. Nederland niet. Nederland moet maar zien hoe ze aan de energiebehoefte voorzien en hoe zij de welvaart in stand houden. En dat terwijl wij met slechts 17 miljoen inwoners zijn!
Dit betekent dus dat wanneer Nederland zich committeert aan het VN-plan, dit grote gevolgen gaat hebben. niet voor het klimaat maar voor ons persoonlijk. Erg vreemd allemaal. Producten en diensten gaan dan nog duurder worden en stijgende energieprijzen zal de inflatie gaan aanjagen. Terwijl Nederland naïef de Verenigde Naties volgen zijn anderen dus wel strategisch bezig. Als we Crok's paper lezen zien we dat alle grote landen, die daadwerkelijk wél enige impact hebben op de mondiale uitstoot, niets van betekenis ondernemen.
https://twitter.com/marcelcrok/status/1057288604475625472
En daar voegt de klimaatoptimist nog even aan toe dat op dit moment slechts zestien (!) landen hun toezeggingen nakomen. het VN-klimaatakkoord loopt dus uit op een fiasco zoals wij al eerder meldden. Maar toch hangt de klimaatwet nog steeds als een onheilspellend zwaard boven onze hoofden. Want als de regering daadwerkelijk een wet in elkaar zet dan zal dit ongetwijfeld een borduursel worden vol met maatregelen die onze economie en welvaart pijn zullen doen en natuurlijk met subsidiepotjes. Tja. Of gaat het kabinet dan eindelijk eens iets doen aan de overbevolking?