1. Home
  2. We gaan nog meer betalen voor windmolens

We gaan nog meer betalen voor windmolens

Geen categorie26 mei 2014, 9:29
Zonder verdere lastenverzwaringen zal het niet mogelijk zijn de duurzame energiedoelstellingen te halen.
"Windmolens draaien op subsidie." Hoort U het Mark Rutte nog zeggen? Gelijk had 'ie. Toch trekt zijn eigen regering miljarden aan subsidies uit om dezelfde windmolens te laten draaien.
Stroom die door windmolens wordt opgewerkt is drie tot vier keer zo duur als stroom die uit fossiele brandstoffen of kerncentrales komt. Dat verschil legt de consument bij, zowel via een hogere stroomrekening als de belastingen. Vorig jaar is zelfs een nieuwe belasting in het leven geroepen om zogenaamd duurzame energie te 'stimuleren'. Deze opslag duurzame energie kost ieder huishouden over een aantal jaar naar verwachting 150 euro. Structureel gaat het om een lastenverzwaring van 2,4 miljard euro.
Dat geld is nodig, want in het Energieakkoord is afgesproken dat een nog veel groter aandeel van de elektriciteit die we jaarlijks gebruiken duurzaam moet worden opgewerkt. In 2012 was dat nog 4,5 procent. In 2020 moet het 14 procent zijn en in 2023 zelfs 16 procent.
Niek Rodenburg, de voorzitter van de Groene Rekenkamer, rekende eerder voor De Dagelijkse Standaard uit wat dat betekent voor de windenergie. In 2023 moet er 4.500 megawatt stroom via windmolens op zee en 6.000 megawatt stroom via windmolens op land worden opgewekt. Nu wordt er nog maar 250 megawatt op zee en 2.200 megawatt via windmolens op land opgewekt. Er zouden 760 meer windmolens op land en 600 meer windmolens op zee nodig zijn om de doelstellingen te halen. Om die allemaal te kunnen bouwen is volgens Rodenburg maar liefst 40 miljard euro subsidie nodig. Windmolens zijn immers niet rendabel en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort verandering in komt.
En dan moeten de windmolens nog op het energienet worden aangesloten. Dat is vooral voor windmolens op zee kostbaar. Per windpark gaat het dan om 1,5 tot 2 miljard euro. Er zouden zeven nieuwe windparken op zee komen om de doelstelling voor 2023 te halen. Dan komen we al snel op nog eens 14 miljard euro aan kosten.
De windmolens op land aansluiten is goedkoper, maar toch al gauw 100 miljoen euro per windpark. Op een totaal van negen nieuwe windparken zijn de kosten dan al bijna 1 miljard.
Al met al zou er 55 miljard euro nodig zijn om dit deel van het Energieakkoord uit te voeren. De voorgenoemde 2,4 miljard euro die binnenkort ieder jaar via de opslag duurzame energie bij de staat binnenkomt is dus bepaald niet toereikend. Of al die windmolens komen er niet en de doelstellingen worden niet gehaald, of de lasten worden nog eens extra verzwaard. Gelet op het beleid van dit kabinet is het niet moeilijk te voorspellen welke keuze zal worden gemaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten