Als er één partij is die graag op het pluche wil zitten, dan is het D66 wel. De Democraten staan werkelijk te trap-pe-len om het eindelijk weer eens voor het zeggen te hebben.
En dus krijg je
dit soort artikelen op de website van de partij, waarin de Democraten die democratie haten de SP afkraakt. Die partij zou namelijk 'onverantwoordelijk' zijn (wat klopt, maar het is nogal ironisch dat D66 een andere partij daarvan beschuldigt. Iets met potten en ketels):
D66-leider Alexander Pechtold verbaast zich over het voorstel van de Socialistische Partij in het Financieele Dagblad van vandaag om de begrotingsregels te overtreden in 2013. De sociaal-liberaal wil niet dat de economie en de volgende generatie met nog meer schulden worden belast. Pechtold: Een kandidaat-regeringspartij met dit soort rabiate standpunten is niet serieus te nemen. De Socialistische Partij zet zichzelf buitenspel. Wanneer horen we nu eens waar de Socialistische Partij vóór is?
Om een goed verkiezingsresultaat te boeken kunnen de Democraten kiezen uit twee strategieën. De eerste is dat men de VVD en het CDA kan bekritiseren, alsmede de PvdA. Een deel van de achterban van die partijen staan namelijk ongetwijfeld open voor een stem op D66. Bekritiseer de partijen probeer die kiezers voor je in te winnen: voor je het weet heb je zomaar een zetel of twee, drie extra. Niet slecht.
Aan de andere kant kan D66 er ook vanuit gaan dat men na de verkiezingen deel zal uitmaken van de coalitie en dat er in de komende maand weinig verandert aan de zetelverdeling (volgens de peilingen). In dat geval is het belangrijk om te laten zien dat je je 'verantwoordelijkheden' serieus neemt. Dat doe je, hoe kan het ook anders, natuurlijk vooral door de SP te bekritiseren; een club waar geen enkele serieuze partij zaken mee wil doen.
"We zijn in een crisis terecht gekomen, omdat we te veel schulden hebben gemaakt. De oplossing is dus niet nog meer schulden maken, zoals de Socialistische Partij nu voorstelt. Als dat zou werken, was Griekenland een bloeiende economie. We moeten onze begroting op orde brengen".
Dat klopt natuurlijk allemaal, maar het is nogal ironisch dat dit van een partij komt die pal voor de EU en de euro staat. Griekenland gedraagt zich onverantwoord, maar ondertussen moeten wij Athene wel 'helpen'. Hoe logisch is dat, meneer Pechtold?
Hypocriet? Ja. Maar vooral is het vermakelijk om Pechtold zo gedreven te zien. De man ruikt de macht werkelijk - hij leeft er helemaal van op.