De lange arm van Alexander Pechtold wordt goed zichtbaar in Den Bosch. Nog geen maand geleden waren er verkiezingen in Den Bosch (vanwege de
gemeentelijke herindelingen).
D66 haalde vijf zetels in de stad en werd daarmee de grootste partij. Prima cijfers, zou je denken.
Maar het was niet goed genoeg voor D66-leider Alexander 'kereltje' Pechtold. Hij wilde per se dat zijn partij ook wethouders ging leveren in de stad. Dat deed hij door nogal veel druk uit te oefenen op de fractievoorzitter van de partij in Den Bosch.
De fractievoorzitter van D66 Den Bosch was de bemoeizucht van Pechtold zo zat dat hij
is opgestapt. In een brief legt Jan Smit uit dat de fractie onder zijn leiding graag een college wilde met vooral linkse partijen. Dat was zijn strategie om zoveel mogelijk D66-punten in het beleid van de gemeente te krijgen.
Zonder die linkse partijen zou het geen zin hebben om in een college te zitten, aldus Smit. Dan zou er namelijk niks kunnen worden waargemaakt van de D66-agenda. Dan zou de partij beter in de oppositie kunnen zitten om effectief oppositie te voeren. Smit schrijft in de brief:
De afgelopen dagen is er vanuit het landelijke D66-bestuur en politiek enorme druk geweest om terug te komen op de gekozen aanpak. Kost wat het kost moest er een wethouderspost worden binnengehaald. Het gevaar dat hierdoor een geloofwaardigheidsprobleem ontstaat voor D66 's-Hertogenbosch was van minder belang. Deelname aan het college zou de partij een evident voordeel opleveren bij de komende Statenverkiezingen in maart, was de gedachte.
En:
Door de landelijke druk kiest een meerderheid in de fractie alsnog voor een aanpassing van de gevoerde strategie. Daardoor is het voor mij onmogelijk geworden verder te functioneren als fractievoorzitter en leider van D66 's-Hertogenbosch. Mike van der Geld neemt deze rol over. Ik vind dit bijzonder jammer, maar ik heb geen keus.
Het maakt Pechtold niet uit wie en hoeveel van zijn partijgenoten hij moet slachtofferen, als zijn partij maar op het pluche zit in zoveel gemeenten als mogelijk. Lees verder op
pagina twee.
Niet voor niets heeft Pechtold bij de landelijke gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart gezegd dat het niet nog eens zou gebeuren dat D66 buiten de boot zou vallen in veel gemeenten, zoals wel is gebeurd bij de gemeenteraadsverkiezingen daarvoor.
Pechtold staat te popelen om D66 op zoveel mogelijk plekken op het pluche te krijgen. Ook landelijk, want D66 staat er in de peilingen - helaas -
bijzonder goed voor. Hij loopt zich al warm voor het Torentje, en zoals ik een paar dagen geleden al schreef:
dat mag niet gebeuren.
De D66-leider zal als premier de grenzen voor de immigratie wagenwijd openzetten, de ene na de andere belasting verhogen (wat dat betreft is D66 net de PvdA of SP), en geld stoppen in allerlei linkse hobby’s waar geen mens wat aan heeft.
Het goede nieuws is dat Pechtold zich zo enorm laat kennen met dit soort acties tegen nota bene zijn eigen partijgenoten dat zijn tomeloze enthousiasme en ambities waarschijnlijk keihard als een boemerang terugkomen in zijn gezicht. De kiezer houdt niet van partijen die alles doen voor de macht. De kiezer wil stemmen op een partij met enige principes.
D66 doet het nu nog goed in de peilingen, maar dat kan werkelijk ieder moment omslaan, mede door dit soort ondoordachte acties van Pechtold.