Hoogleraar Paul Cliteur onderzoekt in zijn column van deze week de politiek-correcte cultuur op een universiteit in New York, door de ogen van een vluchtelinge uit Noord-Korea. Haar oordeel spreekt boekdelen: “even North Korea isn’t this nuts.”
The New York Post komt met een interessant ooggetuigenverslag van een Noord-Koreaanse vluchtelinge die enkele jaren aan de New Yorkse Columbia University studeerde. Columbia University deed haar sterk denken aan Noord-Korea. De 27-jarige Yeonmi Park, die op 13-jarige leeftijd, via China en Zuid-Korea, Noord-Korea was ontvlucht, kwam bij de beroemde Amerikaanse Universiteit terecht. Maar zij was niet onder de indruk. Of liever gezegd, wél onder de indruk, maar niet van de kwaliteit van het onderwijs. Wat haar opviel, was het antiwesters sentiment dat dominant was in de Amerikaanse class room.
Like onze gloednieuwe Facebook-pagina!
De politieke correctheid kwam haar overigens heel bekend voor, want die kende zij uit het land dat zij ontvlucht was: Noord-Korea. Zo sterk is het politiek correcte denken verbreid in de VS dat zij zegt: “even North Korea isn’t this nuts.”
Yeonmi had gedacht dat zij aan de Amerikaanse elite universiteit zou gaan leren “.” Maar dat viel tegen: “”
Middels “trigger warnings” (“leeswaarschuwingen”) werden studenten gewaarschuwd dat bepaalde literatuur die zij voorgeschoteld kregen iets aanstootgevends zou kunnen bevatten. Studenten konden dan weg blijven uit de klas of zelfs nalaten de literatuur te lezen. Het eerste woord dat zij leerde in Columbia, was “safe space” (een soort ruimte waarin je niet wordt lastig gevallen met verontrustende ideeën). Problemen in de wereld worden in Columbia toegeschreven aan de kwalijke invloed van “witte mensen”. En net als in haar eigen land van herkomst, Noord-Korea, worden mensen ingedeeld op het gedrag van hun voorouders.
Ook klassieke schrijvers kan men niet veilig prijzen. De waardering van Yeonmi voor Jane Austen (1775-1817) werd weinig geapprecieerd. Immers de karakters in het boek hebben een “koloniale achtergrond.” Yeonmi zegt: “Ik dacht dat Noord-Koreanen die enige mensen waren die Amerikanen haatten, maar het blijkt dat er ook heel wat mensen in Amerika leven die dat doen.” Wat Yeonmi verbaast, is dat de Amerikanen zichzelf censureren. In Noord-Korea was het de staat die dat deed.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het artikel in The Post eindigt met: “Columbia University did not immediately respond to The Post’s request for comment.”