Column Jan Roos: Haat de haat

Geen categorie18 aug 2017, 12:00
Het is tijd, na de verschrikkelijke rellen in Charlottesville VS, om de balans op te maken. Wat gebeurde er precies en hoe gingen wij daar in ons land nou mee om.
Nazi's, KKK'ers, White Power-types en ander extremistisch rechts volk gebruikten het voornemen om een standbeeld van generaal Robert E. Lee weg te halen om hun haat openlijk ten toon te kunnen spreiden. Lee was de opperbevelhebber van de Zuidelijke troepen in de Amerikaanse Burgeroorlog, toen het zuiden zich wilde afscheiden van de noordelijke staten en de slavernij wilde handhaven. Nu vind ik slavernij walgelijk en een zwarte pagina in de geschiedenis van de mensheid. Maar laat wel duidelijk zijn: alle slavernij. Want dit walgelijke fenomeen was een multiculturele industrie. Geen huidskleur had geen slaven of was zelf slaaf. Dat blanken hier alleen schuldig aan zouden zijn geweest is totale geschiedsvervalsing. Mijn afkeuring tot het wegpoetsen van de geschiedenis van een land is daarentegen ook enorm. Ik ben daarom helemaal geen voorstander van beelden weghalen van mensen, die met de kennis van nu, vreemde denkbeelden erop nahielden. Een standbeeld is niet alleen maar ter verering van iemand, het kan ook stof tot nadenken over zijn daden geven.
Was het dan allemaal tuig wat daar uit naam van het blanke ras stond te demonstreren? Nou vast niet. Alleen zou een gezond denkend mens zich uit de voeten maken als er mensen met hakenkruisvlaggen de Hitlergroet brengen, als er antisemitische kreten worden uitgeschreeuwd tijdens een fakkeloptocht of als er allerlei types met gevechtsuniformen en wapens rondlopen. Dan moet je daar geen onderdeel van uit willen maken, of je het nou met ze eens bent of niet. Dat is ook precies wat ik bijvoorbeeld de Socialistische Partij kwalijk neem toen extreemlinks Hamburg tijdens de G20 aan het slopen was. Dan moet je daar niet tussen gaan lopen. Want dat ruikt immers naar stilzwijgende goedkeuring.
Ik ben rechts, nationalistisch, op sommige onderwerpen zelfs conservatief, maar dat betekent natuurlijk helemaal niet dat ik opeens met een witte puntmuts op negers wil lynchen, Hitler vereer of mensen met een andere mening monddood wil maken. Toch moest ik mij verantwoorden op social media. Neem afstand, werd van mij door meerdere linkse gekkies geëist. Waarom zou ik, was mijn antwoord? Ik bedoel, ik zat thuis aan de keukentafel in Noord-Holland en liep niet met een swastika om de arm in Charlottesville. Ik ben geen racist, geen fascist, geen nazi, geen KKK'er, geen White Power. Liever gezegd, ik spuug op dit volk. Het is het schuim van ons ras. Dus waarom ik mij moet verantwoorden is mij totaal onduidelijk. Omdat jij er ook zo eentje bent, was het antwoord op mijn vraag. Wilders en Baudet ook. En daar was de kous mee af.
Tijdens de demonstraties waren er verschillende knokpartijen, waarbij zelfs een dode viel door een idioot die met zijn auto op mensen inreed, tussen fascisten en anti-fascisten. Het verschil tussen hen was alleen duidelijk te zien doordat de ene groep een nazi-vlag droeg en de andere groep een communistische vlag. Allebei gewapend, allebei geüniformeerd, allebei even radicaal en allebei tot in de haarvaatjes gestoord. Alleen: niemand aan de linkerkant van het politieke spectrum in ons land moest verantwoording afleggen over hun mogelijke steun aan die linkse fascisten. Dat was ook precies het probleem van de speech van president Trump. Wat hij zei was dat er allemaal agressieve extremistische gekken elkaar te lijf gingen in Charlottesville. En dat is ook precies wat er daar gebeurde. Alleen zo objectief mag je dat nou eenmaal niet benoemen. Je moet extreemrechts overal de schuld geven en extreemlinks niet benoemen, want hun actie is niet meer dan een reactie, en dus te billijken.
Wat mij betreft hoeft niet links of rechts zich uit te spreken tegen haat, extremisme, geweld en beeldenstormen. Dat moet iedereen doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten