Kent u die van de linkse vliegtuigbelasting die al snel weer verdween? Die verdween toch niet. Sterker nog, hij komt in een andere vorm nog harder terug dan onze eigen Nederlinkse vrienden hem hadden bedacht onder Balkenende. Europa heeft geld nodig, dus haalt zij onder het mom van braafste jongetje in de klas graag een duit uit het luchtvaartzakje: CO2 belasting op alle vluchten binnen, van en naar Europa. Of u even wilt betalen, lieve burger met reisdrift.
Het Europese Hof heeft vandaag bepaald dat deze belasting niet in strijd is met internationale verdragen. Brussel kan de belasting dus rustig doorberekenen aan Amerikaanse en andere niet-Europese luchtvaartmaatschappijen. De Amerikanen hadden hier bezwaar tegen gemaakt bij het Hof, maar dat wimpelt hen vandaag dus af met een opgestoken middelvinger.
Terecht! Zo roept onder andere Gerben-Jan Gerbrandy, MEP namens D66:
De uitspraak van het Hof is grote winst voor Europa en voor de strijd tegen klimaatverandering.
Juist, Gerben-Jan, want dat is precies wat we nodig hebben, dat Brussel een robbertje gaat bekvechten met the hand that has to feed it om uberhaupt nog kans op overleving te hebben. Maar vooral doen, want het punt is in ieder geval gemaakt! Oh ja, en het milieu natuurlijk, das ook belangrijk. En dat blijkt ook wel, op zo'n milieutop, waar landen niet kunnen wachten - behalve dan tot de allerlaatste minuut van de top - om gezamenlijk overeenstemming te bereiken over, euhm, over, euh, nou ja, dat er iets moet gebeuren, ooit. Typisch dat het altijd weer Europa is dat daar weg loopt met veel goede moed en een pakket zelfbedachte disciplinaire maatregelen waar de Amerikanen, Chinezen, Indiers en nu ook de Canadezen alleen maar proestend om kunnen lachen. Hilarisch, die gekke Europeanen die zichzelf zo geselen.
Minder hilarisch is het echter als die gesel ook de andere kant van de oceaan bereikt. Zo vindt althans Hillary Clinton, wier mening er op dat gebied toch wel toe doet. Zij dreigt met 'appropriate action' als de EU de belasting toch doordrukt. Wat dat gaat zijn is nog onduidelijk, maar het kan wel eens een zeer serieus campagne-issue worden, met alle onvoorspelbare gevolgen van dien voor de Europese Unie. Gevolgen die veel verder rijken dan luchtvaart. De Republikeinen hebben namelijk al een wet aangenomen in het Huis en voorgelegd in de Senaat, die het Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verbiedt om de belasting te betalen. De Senaat moet nog instemmen, maar dat kan alleen vallen over Democratische steun. Valt het, dan wordt het een groot campagne-issue. Zo niet, dan moet Obama tekenen. Of niet. In beide gevallen heeft Europa een probleem met Amerika.
In een tijd waarin beide Amerikaanse Huizen in een bizarre strijd verwikkeld zijn over de eigen belastingen, kan een opgelegde en doorgedrukte belasting vanuit de EU dus wel eens voor grote problemen gaan zorgen in de onderlinge verhouding tussen Brussel en Washington. De Amerikanen hebben van oudsher namelijk best wel een probleem met 'no taxation without representation'. Maar goed, Gerben-Jan, het is in ieder geval een overwinning voor de EU. Kunnen ze toch nog wat, daar in Brussel. Hoezee!