1. Home
  2. ChristenUnie: Zet verbod op sharia desnoods in grondwet

ChristenUnie: Zet verbod op sharia desnoods in grondwet

Geen categorie19 feb 2011, 15:02
Lukte het Wilders nog om Rouvoet aan het stotteren te krijgen door te vragen naar diens mening over de islam, Roel Kuiper neemt wel een standpunt in.
Roel Kuiper, lijsttrekker namens de ChristenUnie bij de komende Eerste Kamerverkiezingen, neemt in Trouw heldere standpunten in in het islamdebat: geen financiële banden tussen moskeeën in Nederland en onvrije islamitische landen, een verbod op islamitische wetgeving en streng optreden tegen geweld dat is gebaseerd op godsdienstige overtuigingen.
Eerder zei Kuiper in een televisiedebat, in antwoord op een vraag van Machiel de Graaf (PVV), dat het christendom in zijn opinie als godsdienst hoger staat dan de islam. Dat een christen het christendom hoger aanslaat dan de islam zou in principe niet verrassend kunnen zijn, ware het niet dat de ChristenUnie zich steeds meer geprofileerd heeft als een linkse, relativistische partij die zich over dit soort vraagstukken liever niet - openlijk - uitlaat. Dus volgde toch wat ophef. Hierover zegt Kuiper in het Trouw-interview: "Misschien moet ik het zo zeggen: het christendom heeft rijkere, bredere motieven die de samenleving ook echt kunnen dienen in haar ontwikkeling."
Wat Kuiper betreft onderscheidt zijn partij zich van de PVV in de visie op de rol van de overheid in individuele geloofsbeleving: “Vrijheid is belangrijk in de persoonlijke levenssfeer. Ook als het gaat om de beleving van godsdienst.” Over de PVV zegt Kuiper: “Zij treden binnen in de persoonlijke levenssfeer van mensen. Zij zeggen bijvoorbeeld dat de hoofddoek een symbool is van de onderdrukking van vrouwen. Mogen die mensen dat zelf weten? Als zij zich zo willen presenteren als vrouw en zo hun identiteit willen tonen, dan is dat prima.”
Hoewel er veel valt aan te merken op de collectivistische plannen van de PVV, slaat Kuiper hier weer door op de relativistische toer. Waarom zou de PVV de hoofddoek niet als symbool van vrouwenonderdrukking mogen karakteriseren? Er valt immers veel voor te zeggen; dat individuele moslima's er anders over denken doet daar weinig aan af. Kuiper zou de PVV op dit punt niet moeten aanvallen op de analyse, maar op het beleid dat de PVV eraan verbindt: een hoofddoekenverbod dat, in de toekomst, zelfs in (gesubsidieerde) bussen doorgevoerd kan worden. Dáár, in het bepleite beleid, ligt het pijnpunt van de PVV, niet zozeer in de analyse.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten