Het CDA lijkt een mooie score bij de gemeenteraadsverkiezingen haast niet meer te kunnen ontgaan. Al is het alleen maar omdat de partij erin geslaagd is om in 332 van de 335 gemeenten die ons land telt een kandidatenlijst in te leveren. Alleen de PvdA en de VVD komen daar enigszins bij in de buurt. Wie oneerbiedig wil zijn, vergelijkt het CDA met herpes. Eenmaal opgelopen kom je er namelijk nooit meer vanaf. Het is altijd sluimerend aanwezig en zal nooit of te nimmer verdwijnen.
Dat geldt dus ook voor de christen-democraten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande zullen zij daar veel beter vertegenwoordigd zijn op de kieslijsten dan alle andere partijen van Nederland. Dat alleen al zorgt vermoedelijk voor een prima uitslag voor de partij van Sybrand Buma.
Nu.nl noteert:
"Van de landelijke partijen doet het CDA in de meeste gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De PvdA is tweede, op de voet gevolgd door de VVD. Hekkensluiter is Forum voor Democratie in één gemeente.
Dit blijkt uit een rondgang bij alle dertien landelijke partijen die vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer. Alle partijen, ook de lokale, moeten maandag hun lijst kandidaten inleveren bij het centrale stembureau in elke gemeente. Het CDA streeft naar zetels in 332 van de 335 gemeenten waar de inwoners op 21 maart een nieuwe raad kunnen kiezen. In de overige gemeenten zijn er nu geen verkiezingen door onder meer herindelingen."
Het is een mooi voorbeeld van hoe de gemeentepolitiek eigenlijk een beetje machteloos is en geruisloos achter de landelijke politici aanhobbelt: wie kijkt naar de omvang van vertegenwoordiging van de partijen ziet de volgende volgorde: CDA, PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SP, SGP. Als je daarbij niet beter wist, zou je haast zeggen dat het hier ging om de uitslag van Tweede Kamerverkiezingen van pakweg midden jaren '90.