CDA-kandidaten willen niet verder met de PVV

Geen categorie11 mei 2012, 9:00
Het zat eraan te komen: bijna alle CDA-kandidaten willen niet met Geert Wilders verder. Linkse partijen kunnen in hun handen wrijven.
Allereerst mijn complimenten voor de Pauw & Witteman-redactie: ik had niet gedacht dat de VARA óók zoveel ruimte zou geven aan een andere partij als de PvdA. Wel dus, en dat maakt het programma net wat minder ondragelijk links. Dat gezegd hebbende, het was niet echt een spannend debat. Het enige dat de journalistiek is opgevallen: de CDA-kandidaten willen na de verkiezingen in september niet nog eens samenwerken met de PVV.

Bijna alle kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA willen na de verkiezingen niet nog eens samenwerken met de PVV. Alleen de Purmerendse wethouder Mona Keijzer wil de partij van Geert Wilders niet vooraf uitsluiten, hoewel ook zij zich nieuwe samenwerking moeilijk kan voorstellen.

Na Sybrand van Haersma Buma lijkt Mona Keijzer de populairste kandidaat, dus wie weet wordt de PVV toch niet uitgesloten. Dat de PVV niet meer interessant is voor het CDA, vindt een aantal CDA'ers vast mooi, maar wat vinden de PVV-kiezers daarvan? Win je die terug door nu al de PVV uit te sluiten van een nieuw te vormen kabinet? Nee.
Aan de andere kant, de PVV lijkt steeds minder een natuurlijke onderhandelingspartner te worden van centrumrechtse partijen als het CDA en de VVD. De PVV wordt met de dag linkser en gedraagt zich als een potverteerderspartij. Daar valt niet mee te onderhandelen als je hervormingen wil doorvoeren. Wat betreft het potverteren wil de PVV iets te graag op de PvdA lijken.
Het is dus logisch dat de niet-zo-kansrijke kandidaat Liesbeth Spies een VVD-CDA-D66-GroenLinks-CU-kabinet ziet zitten. Een voortzetting van de huidige Kunduz-coalitie dus. Tja, die coalitie lijkt vooral in te zetten op lastenverhogingen in plaats van vooral de uitgaven van de overheid aan te pakken. Het getuigt niet van enig verstand door bijvoorbeeld de btw te verhogen. Dat is kortetermijndenken, even het snelle geld binnenharken door de gemiddelde Nederlander verder uit te knijpen.
Maar dat Kunduz-kabinet zit er wel aan te komen, mits het CDA minstens 20 zetels haalt. Als de christendemocraten opnieuw (bijna) worden gehalveerd (zoals het er nu naar uitziet), dan heeft het geen enkele zin het CDA bij de onderhandelingen te betrekken. Dan krijgen we een Paars kabinet, want de PVV staat de komende jaren buitenspel. Happy happy joy joy...
Later vanochtend: een stuk waarin DDS-collega Joost Niemoller schrijft dat hij de CDA-leider nog niet heeft gezien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten