Voor veel rechtse kiezers is het CDA een moeilijke partij. In het verleden was het een links bolwerk en een soort ChristenUnie. Onder leiding van Sybrand Buma en de belangrijke rol van Pieter Omtzigt is de partij flink naar rechts geschoven. Is dat genoeg?
De eurofiele houding van het CDA en haar Europese fractiegenoot CDU, partij van Merkel, is voor veel rechtse kiezers toch nog een brug te ver. Jongeren van het CDA trekken aan de bel voor de toekomst van Nederland en de Europese Unie. Volgens de conservatieve jongeren moeten de natiestaten en de burgers weer aan het roer en de Europese Unie naar de achtergrond:
Groepen, gemeenschappen en zelfs bestuurslagen moeten autonoom kunnen beslissen over eigen aangelegenheden zonder ongewenste inmenging van buitenaf. Deze soevereiniteit en zelfstandigheid worden stelselmatig ondermijnd door de overdracht van bevoegdheden aan de EU.
De nieuwe CDJA voorzitter Lotte Schipper is met deze fundamentele verandering een verandering die we moeten verwelkomen. Op deze manier draaien steeds meer partijen bij en dat is een goede ontwikkeling. De fundamentele verandering in de visie op de Europese Unie bij meerdere partijen is de kant waar wij op moeten. Euroscepsisme moet de grondlaag vormen van de Nederlandse politiek, niet het federalisme dat nu toch meer het geval is, of de partijen het toegeven of niet.
Nu moeten we hopen dat het CDA ook echt gaat luisteren. In de komende regering is een eurosceptische CDA nodig om tegenwicht te bieden aan het euro-federalisme van D66 en de VVD. Deze verandering die het CDJA voorstelt betekent uiteindelijk het opheffen van het huidige Europese verdrag, dat is al een goed begin.